bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Némethné Aranyos Margit
Irodalomóra

 

A korszerű színházművészet kialakulása

 

 

I.              Előkészítés: A magyar színházművészet kialakulása a reformkorban, és fejlődése a XIX. században és a századfordulón /Alföldy Jenő-Simon Anna: Irodalom Olvasókönyv 7. osztály: 8-13. o., 234-235.o.; Könyv a színházról 7-8. osztály: 34-36.o., 40-42.o., 61-65.o./ A megjelölt olvasmányok elolvasása, feldolgozása és ismertetése csoportmunkában

II.            Kiből lesz színész? Beszélgetés kérdések alapján:

Miért „múlandó”, egyszeri és megismételhetetlen a színészet?  Miért foglalkoztatja az embereket a színészek élete, személye? Miért akar valaki színész lenni? Kiből válhat jó színész?

-       A Jászai Mariról szóló cikk elolvasása /Szitakötő 2012/1 22-23.oldal/

-       A kérdések megvitatása és megválaszolása a cikk alapján: Milyen tulajdonságokat és képességeket alakított ki magában Jászai Mari, amelyek a nemzet legnagyobb színésznői közé emelték? Miért nem tudta őt megtörni és eltántorítani céljaitól az a számunkra elképzelhetetlen nyomor, amelyben felnőtt? Elképzelhető-e ma Magyarországon vagy máshol a gyermekmunka, ill. ilyen nyomorúságos életkörülmények?

III.          „Az átváltozás öröme” - A cikk címének értelmezése Jászai Mari vallomásai alapján:

-       „Az én életemet a színházi életem tette ki. A színházból állt az életem; az volt a célja, és az töltötte be, amire a színpadnak szüksége volt:a tanulás. Csak színész voltam. Én – senki voltam, azért tudtam mindenki lenni a színpadon.”

-       „Szép és fölséges színészet, amely megengeded nekünk, hogy mindig a széppel foglalkozzunk, hogy a remekműveket a mi ajkunk közvetítse és a nagy költők prometheusi lángjánál melegedjünk és fényeskedjünk – én hódolattal, alázattal és hálával szeretlek és büszke vagyok a színész névre.”   

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek