bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Süss föl, Nap! - humán feladatsor

 

- Kreatív írás/ rajz: Milyen lények élhetnek a Napon?

- A teremtés első napján a Biblia szerint „A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén“ (1 Móz 1:2). A teremtés melyik napján jelennek meg az égitestek? Mivel magyarázza a Biblia, hogy Isten megteremtette a napot és a holdat? (lásd 1 Móz 1:14-18).

- „Dél-Anglia egykori lakói... monumentális Nap-szentélyt emeltek“. Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló őskori építmény az angliai Wiltshire-ben. Kiépítése i. e. 3100 körül kezdődött és 1500 körül fejeződött be. Az i. e. 1. században Diodórosz azt írta: „A kelták földjével átellenben túlnan levő óceánban észak felé van egy sziget .... Latona ezen a szigeten született, s ezért fiát (Apollónt) ott minden más istennél buzgóbban tisztelik... A szigeten egy Apollónnak szentelt gyönyörű liget van és egy különös, kerek alakú templom, melyet sok áldozati adomány díszít...Apollón minden tizenkilencedik évben eljön erre a szigetre, vagyis abban az időben, amikor az égitestek (a Nap és Hold) ugyanabban az együttállásban térnek vissza“.

- Magyarázd meg: Nyugtával dicsérd a napot. / Nincs új a nap alatt. / Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra.

- Milyennek képzeled a Markolábot? Írd meg, rajzold le, küldd el nekünk!

- Assisi Szent Ferenc: Naphimnusz. „Áldott légy, Uram, és minden alkotásod. Legfőképpen Urunk Bátyánk, a Nap, / Aki a nappalt adja és ránk deríti a Te világosságodat. És szép ő és sugárzó nagy ragyogással ékes: A Te képed, Fölséges.“ Legrégibb szövege óolasz nyelven egy Assisiben őrzött, 1250 körül írt kódexben maradt fenn. 1225 őszén Ferencet betegségek gyötörték, majdnem teljesen megvakult. Fájdalmai szinte elviselhetetlennek tűntek, amikor egy éjjel, imádság közben úgy érezte, megkapta az örök üdvösség ígéretét. Ekkor született a Naphimnusz, és a fenyegető vaksággal is magyarázható, hogy legfőképpen a napot dicséri.

- A napozás veszélyes! Hogyan védekezhetünk?

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek