bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A kipányvázott Nap városa - humán jegyzet

- Inka: eredetileg a kecsuák egyik törzsének uralkodóját jelölte, de ma már az egész birodalom népét és kultúráját ezzel a névvel jelölik. A legfőbb uralkodó az istenként tisztelt Sapa Inka (Nap fia), a Napisten földi képviselője. A világegyetemet Virakocsa (tengerhabja) teremtette, minden az ő irányítása alatt állt.

Inka ősmonda: http://tttweb.hu/gyujtemenyek/cikkek/regi/Mitologia/Inka%20osmonda.htm

A föld közös tulajdon volt. A legnagyobb bűnnek a hazugság, a lopás és a lustálkodás számított; ezeket halállal sújtottákaz út mellé láncolták a törvényszegőket, az arra járóknak joga volt megkövezni őket, majd a holttestüket a szemétdombra vetették. Az inkák nem tudtak írni és olvasni, megcsomózott zsinórokkal, kipukkal készítettek feljegyzéseket. http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=671. Nem ismerték a kereket és az állati erővel történő teherszállítást. Bonyolult mintájú, színes szőtteseiken gyakori díszítőelem volt a jaguár vagy a puma. A gyapjút a hegyekben élő háziasított lámák és alpakák adták, a vikunyagyapjút csak a király ruháinak készítéséhez használták, de azt másnapra elégették.

- IntihuatanaÍrj mesét, rajzold le, hogyan pányvázták ki a Napot!

- Mesztic: egyik szülő európai fehér, a másik amerikai indián származású. Latin-Amerikában, főként Mexikóban több tízmilló mesztic él. Kreol: A korábbi spanyol gyarmatokon a spanyol "criollo" (helyi, bennszülött) szóból kreolnak nevezték a tisztán spanyol vagy csak 1/8 részben indián eredetű embereket. Az Ibériai-félszigeten született spanyolok a gyarmatokon magasabb társadalmi osztályhoz tartoztak, mint a helybéli kreolok.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek