bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A sárga és piros hava - termtud. jegyzet

 

Sárgabarack és őszibarack. (Érdekes, hogy magyar észjárással ezek csak a „jelzőjükben” különböznek egymástól, angolul viszont két egészen különböző gyümölcsnek számítanak (apricot, peach). És éppen fordított a helyzet a cseresznye és meggy esetében, amelyeknek viszont magyarul van külön neve, angolul pedig egy gyümölcs két változata: cherry, sour cherry.)

 

Botanikailag a sárga- és őszibarack közeli rokonok. És még egy sor más gyümölcs is ide tartozik. A mai növényrendszertan ugyan már több nemzetségbe sorolja, de nemrégen – a nagyfokú rokonság és így virágszerkezeti hasonlóság alapján egységesen a „szilvafélék” (Prunus) nemzetségbe sorolta még a cseresznyét, a meggyet, a mandulát, a szilvát, a ringlót, a kökényt stb. is.

 

A gyümölcsök érettsége (vagy érettségi foka) gyakran a színükön is látszik. Igen gyakori, hogy az éretlenül még zöld termés fokozatosan piros, sárga, kék stb. lesz, mert a klorofill zöld színét fokozatosan elfedi valami más festék, ami ilyenkor képződik a termésben. A termések színét azonban nemcsak a bennük lévő festékanyagok határozzák meg, hanem különféle optikai jelenségek is. Pl. a szilva héján kialakuló, azt védő, nagyon vékony viaszréteg optikai „trükkökkel” szolgál. Ez adja, illetve erősíti az érett szilva kék színét.

 

Tennivaló

Magunk is kipróbálhatjuk, hogy ha sötét háttéren vékony fehér réteg van, az kékes árnyalatot ad. Fekete felületre (papírra, műanyagra, csempére stb.) cseppentsünk tejet. Látni fogjuk, hogy az eredetileg fehér tej itt kékes árnyalatúvá válik.

 

A szilva színéről tanulságos az alábbi tréfás párbeszéd apa és fia között, amely egyébként a valóság pontos leírása:

– Édesapám, miféle szilva ez?

– Kékszilva, fiam.

– De hát akkor miért piros?

– Mert még zöld.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek