bla
Hármasút, hármasút,
egyiken jársz: hova jutsz?
Másikon jársz: hova jutsz?
Harmadikon
hogyha mennél: ide hozzám, hazajutsz.
 
(Szabó Attila)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
KépJOGos kérdések - pályázat általános iskolásoknak

1989-ben született meg a Gyermekek jogairól szóló egyezmény, melyet azóta 194 ország fogadott el saját törvényének. Ebben részletesen leírják, hogy gyerekként mi mindent szabad megtenned, és a felnőtteknek hogyan kell gondoskodni rólad, hogy boldogan, egészségesen és biztonságban élj. A Gyermekjogi egyezményt aláíró országok vállalták, hogy mindent megtesznek az államukban élő gyerekek jogainak védelméért.

 

Az egyezmény szövege még felnőttek számára sem könnyen érthető, ezért egy 9 éves angol kisfiú, Alexander Nurnberg átfogalmazta, hogy a gyerekek is elolvashassák. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala magyar nyelven elérhetővé tette az egyszerűsített változatot:

 

http://gyermekjogok.ajbh.hu/unicef.php

 

Olvasd végig az itt található rövid magyarázatokat! Válassz ki egyet a felsorolt jogokból, ami véleményed szerint különösen fontos vagy téged személyesen érint! Írj ehhez kapcsolódóan igaz vagy kitalált történetet, készíts rajzot, fotót vagy bármilyen más alkotást, ami a kiválasztott jogról szól. Műved készítésekor arra is gondolj, hogy társaid jogait neked is tiszteletben kell tartanod!

 

Munkádat juttasd el a szerkesztőség címére 2015. április 17-ig postai vagy elektronikus úton. A legjobb alkotások beküldőit megjutalmazzuk!

 

A pályázat fővédnöke dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek