bla
Hármasút, hármasút,
egyiken jársz: hova jutsz?
Másikon jársz: hova jutsz?
Harmadikon
hogyha mennél: ide hozzám, hazajutsz.
 
(Szabó Attila)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
HÁRMASÚT
Szabó Zelmira

Kicsi sötét

Egy nagyon kicsi sötét pókhálóba kapaszkodott a kéményben és torkaszakadtából énekelt. Hátha valaki arra jár és meghallja. Talán egy fekete macska, akkor belekapaszkodik a farkába és kimászik. Vagy valami madár majd leereszt egy tollat vagy egy cserebogár hoz egy szalmaszálat és kihúzza
 
Jött is egy fekete somfordi macska, lámpaszemével bevilágított a kéménybe.
 
Gyere velem, hazaviszlek, puha párnámra teszlek, tejecskében megferesztlek! Te eltakarod a villanykörtét, én meg ellopom az összes kolbászt az asztalról!
 
Odaszállt egy szarka, ezüstözött lábával belekapart, aranyozott csőrével belekotort a kéménybe.
 
Gyere velem, lássunk világot, amerre reklámban tündököl a nagyváros! Aranyos fészkemben lakhatsz, tojáshéjból itatlak. Te levered az utcalámpákat, én közben ellopom az aranygyűrűket a kirakatból!
 
Odasurrant egy cserebogár, szalmaszálon lovagolt. Megállt a kémény peremén, a csillagos eget vizsgálta.
 
Gyere velem a hatalmas fa tetejébe, lerágom a ragyogó rügyeket, és én is ragyogni fogok! Az én páncélom lesz a legfényesebb hetedhét határban! Bársonyos levélen alhatsz, dalokban dicsérhetsz engem!
 
A kicsi sötétnek egyik mesterség sem tetszett. Kolbásztolvaj, betörő, daloló talpnyaló? Hiszen eddig becsületes gyerekijesztgetőként dolgozott! Megbújt az ajtó mögött, és amikor bejött egy gyerek, azt mondta: „HUHH!”! A gyerekek megijedtek, de rögtön felkapcsolták a villanyt és játszottak vele. A kicsi sötét elbújt puha, maszatos tenyerükben, szemükhöz emelték, közelről megnézték, és azt mondták: „HUHH!” Akkor meg ő ijedt meg, de csak annyira, hogy nagyot nevessenek.
 
(A folytatás a tavaszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek