bla

Mit fogtál ki?, Torzonborz, Mit fogott a hálótok? Hogyan szólíthatom? Tudod, Jetik a  tengerben is laknak. Halló! Háló? Mivel lát jól az ember?, Gyöngyhalászok. Csobbanjunk! és Nézzük együtt Szobotka Imre képeit! Vigyen minket a Szellemvasút, avagy a sírás és nevetés ereje Nagymama tenyerén, suhanjunk Mint hal a vízben, mint Az istennő madara, mint A növénydoktor a Zöld ebéd után. Táltoslovam patkója csattog ott: Játék az utcán.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Victor András

Gyöngyhalászok

A legrégibb ismert gyöngyöt egy hercegnő viselte a koronáján az ókori perzsa birodalomban. Ezt a gyöngyöt most a párizsi Louvre (ejtsd: lúvr) múzeumban őrzik. Jóval később – i. e. 200 tájánélt az a Kleopátra nevű egyiptomi királynő, akinek a lánya, unokája, dédunokája, sőt, ükunokája is erre a névre hallgatott, s mind Egyiptom királynői voltak. A sok Kleopátra közül az lett a leghíresebb, aki egy római hadvezérnek, Antoniusnak volt a kedvese. Ez a Kleopátra a legenda szerint úgy lett öngyilkos, hogy egy mérges kígyóval szándékosan megmaratta magát. A történet persze inkább csak romantikus mese, de a róla szóló másik történet sem igazán hihető, amely egy igazgyönggyel kapcsolatos. E szerint, amikor megismerkedett Antoniusszal, egy nagy lakomán úgy büszkélkedett mérhetetlen gazdagságával, hogy bele-dobta legértékesebb igazgyöngyét egy kehely borba (más leírás szerint az ecetes edénybe), majd amikor pezsegve feloldódott, egy kortyra felhajtotta

 
A történet éppen azért csalóka, mert – bár a fantázia szüleménye – van valós alapja. A gyöngy ugyanis valóban feloldódhat a savanykás borban (főleg az ecetben), mert anyaga többnyire egy különleges mészkő, ami savakban, savas folyadékokban szén-dioxid fejlődése közben (ettől pezseg!) feloldódik. Márpedig az ecet is, a savanykás bor is savas jellegű. A folyamat azonban nagyon lassú. Akár napokig is eltarthat, mire egy gyöngy „eltűnik” a borban vagy ecetben. Ha olyan erős az ecet, hogy tényleg gyorsan és pezsegve oldódik föl benne a gyöngy, akkor nem lehet meginni, annyira mar.
 
Aki gyűjtött már partra vetett kagylóhéjat, bizonyára gyönyörködött a héj belsejének gyöngyház-fényében. Kicsit színjátszó ez a felület. Fényes, de nem tükröző; csillogó, de nem vakító. A kagyló héja – miként a csiga háza is – mészkő, azaz kalcium-karbonát. Ezt az anyagot az állat bőrében lévő különleges mirigyek választják ki magukból. A kalcium-karbonátnak nagyon sokféle formája van a természetben. Hegyeket (például a Bükköt) alkotó közönséges mészkő, a legnemesebb szobrok anyagát adó márvány, a háborítatlan barlangokban található kalcit-kristály, s nem utolsósorban a kagylók héja. A héj belseje, a gyöngyház-réteg csak abban különbözik a kevésbé szép külső felület anyagától, hogy a nagyon pici kristálylemezek úgy fedik át egymást, mint a tetőcserepek. (Vagy mint a lepkék szárnyán a pici kitinpikkelyek.) Ez a szerkezet okozza a gyöngyház jellegzetes fényét.
 
Az igazgyöngy lényegében olyan kagylóhéj-darab, amely nemcsak az egyik oldalán, hanem köröskörül gyöngyházréteggel borított. A legszebbek és legértékesebbek gömb alakúak, de vannak körte, lapos, szögletes és szabálytalan formájúak is. 
 
A gyöngy növekedése a kagylóban nagyon lassú folyamat. Tíz év kell ahhoz, hogy egy 2-3 mm nagyságú gyöngy kifejlődjön. Hogyan keletkezik az igazgyöngy? Az ókori perzsa hercegnő még úgy hitte, a gyöngy az angyalok könnycseppje, amely a tengerbe hullik, s ott egy kagylóban megszilárdul. Ez is mese, viszont mindmáig vitatkoznak a szakemberek, hogyan alakul ki a kagylókban a gyöngy. A legismertebb magyarázat, hogy homokszem kerül a kagylóba (a bőre és a héja közé), amely bántja, karcolja a kagyló testét. Ennek hatására beindulnak a mészkő-termelő mirigyek, s szép lassan körülnövesztik a homokszemet sima gyöngyház-anyaggal. (Gondolj arra, ha a szemgolyód és a szemhéjad közé kerül valami, mennyire bántó! A mi szemünk azonban nem mészkő termelésével védekezik az idegen anyag ellen, hanem könnyezéssel.)
 
 
(A folytatás a nyári számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek