bla

Érted a csíziót? Nyiss éttermet! Fagyhozó és Dérhagyótársaságában a Mikulás földjén, ahol kapható lesz Az istenek eledele, és látható A torinói lepel. Úton Brémába ide tér be Marci és a titokzatos lovag meg A sárkánygyík és a lovag. A Tér(kör)kép és a Szitakötő szótár, no meg a Napkeleti bölcsek, valamint a Kiskirályok szerintitt található a Bábok világa, s abelépőknek csak A bűvös mondatot kell kimondani: Hubble, bubble, pukk! Akkor aztán nézhetik Kádár Béla képeit, hallhatják a mesét, hogy Volt egyszer egy rák. Nem kell kérdezni, mindezt Honnan tudják?, és igaz-e, hogy …a halott kalóz énekelt, mert Hétpecsétes titok, és az a fontos, hogy járjon a Szellemvasút …avagy nevessük, ami bangó.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
KépÚton Brémába

A brémai muzsikusoka Grimm testvérek egyik legismertebb meséje, szinte folyamatosan műsoron van a világ gyerek– és bábszínpadain. A történet generációról generációra hatalmas sikert arat, nem csupán a színházakban, hanem a filmvásznon is. Jó néhány filmfeldolgozás készült már a meséből, s ezek közül is a legjobbak talán a rajzfilmes feldolgozások.

 

A mű sikerének titka, hogy mélyen együtt érzünk a kiszolgáltatott, ottho-nukból elüldözött állatszereplőkkel, hiszen ezek a figurák jobban megérdemlik a békés öregkort, mint bármelyik királyfi vagy legkisebb fiú. Életük nagy részét hűségesen végigdolgozták, majd amikor már alkalmatlanná váltak a munkára, kicsorbult fogakkal, reszkető inakkal kilökték őket az országútra. Sőt, a vén kakasból levest akart főzni a gazdája.

 

A Budapest Bábszínház készülő előadásának főszereplői furcsa élethelyzetben találkoznak egymással, és különleges kalandok során jutnak el Brémába.


A szökött szamár összetalálkozik a kutyával, ráveszi a gazdátlan ebet, hogy felejtse el az emberek iránti ragaszkodását, csináljanak együtt zenekart, és menjenek Brémába koncertet adni. Útközben találkoznak a túlérzékeny, sértődős kakassal és a hiú, kissé hazudós macskával. Nevetséges veszekedéseik olykor szakítással fenyegetnek, de a súrlódásokat végül mindig elsimítják némi humorral és kölcsönös megértéssel.

 

Két rabló keresztezi a városba igyekvő zenekar útját. Nem tisztelnek senkit és semmit, ellopnak mindent, ami eléjük kerül, s közben becsmérlik a falusiakat, akik annyira hiszékenyek, hogy könnyű bármit elcsenni tőlük. A rablók sértegetik, bántják az idős állatokat is. Fiatalok, erősek, semmitől sem félnek. Semmitől? Van, amitől valósággal rettegnek, de erről nem beszélnek, nem mondják ki a nevét. Az állatok éppen ezt a gyenge pontjukat támadják, mulatságos helyzetek során át megleckéztetik őket, és visszavágnak az elszenvedett sérelmekért.


A Grimm testvérek meséjének bábszínházi feldolgozása lehetőséget nyújt, hogy megismerjük a kitaszítottak szorongását, egymásra utaltságát. A történet végére a brémai muzsikusok álma valóra válik: megtalálják helyüket a világban. A rablók pedig elmenekülnek. Megígérik, hogy megjavulnak és soha nem térnek vissza…


Az előadást 2011. január 20-tól nézheted meg a Budapest Bábszínházban.

 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek