bla

Érted a csíziót? Nyiss éttermet! Fagyhozó és Dérhagyótársaságában a Mikulás földjén, ahol kapható lesz Az istenek eledele, és látható A torinói lepel. Úton Brémába ide tér be Marci és a titokzatos lovag meg A sárkánygyík és a lovag. A Tér(kör)kép és a Szitakötő szótár, no meg a Napkeleti bölcsek, valamint a Kiskirályok szerintitt található a Bábok világa, s abelépőknek csak A bűvös mondatot kell kimondani: Hubble, bubble, pukk! Akkor aztán nézhetik Kádár Béla képeit, hallhatják a mesét, hogy Volt egyszer egy rák. Nem kell kérdezni, mindezt Honnan tudják?, és igaz-e, hogy …a halott kalóz énekelt, mert Hétpecsétes titok, és az a fontos, hogy járjon a Szellemvasút …avagy nevessük, ami bangó.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
KépÉrted a csíziót?

Tudom, hogy érted, mégis kérdezem, mert az értelem sem személytelen, és kinek így, kinek úgy mutatkozik, az idővel együtt munkálkodik, az évvel, évszakokkal, most éppen a téli hónapokkal hozakodik elő, sorolja szépen, a december így, a január úgy, a február amúgy – kinek, milyen, mire járó, merre néző, mit remélő, milyen rigmusra lüktető csíziója van?

 

Hajdanán csíziónak nevezték a 24 sorból álló verses naptárat, amely az állandó ünnepekre, névnapokra, fontosabb eseményekre emlékeztetett. Minden hónapra két-két sor esett a versből, s ez annyi szótagból állt, ahány napja az adott hónapnak van.

Idővel a csízió már nemcsak a naptárverset, hanem a népszerű kalendáriumot jelentette,  amelyből a kevésbé iskolázott emberek is hasznos ismereteket tanulhattak. Így keletkezett a szólás, hogy az eszes ember „érti a csíziót”, azaz nem lehet könnyen becsapni.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek