bla

Elmesélem, hogy mit rajzoltál A nyár kapujában A barátságról és Az élet vizéről, ami Édes, mint a méz. S azt is: Jó tudni, Miért mozog, ha áll A lift, és mi a különbség A démonsereg meg a Vámpírmesék között. Nézz csak körülNézzük együtt Egry József képeit! és Az égbolt óriásait. Közben mi történik? AzŐstojás a kőlevesben készül, A Minótaurosz barátja, Kövér Lajos sétálni meg és azt mondja:Ne zavarj, anyu, tanulok! És még? A Szitakötő szótár szerint – jelentette a komornyik –: Volt egyszer egy láda, benne az Időjáték… Noéjáról szólt a mese.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
KépKépes vagy?

Az angol ability (ejtsd: ebiliti) szó képességet, tehetséget jelent. Ellentétéből származik a person with disability (ejtsd: pörszön viddiszebiliti )kifejezés, amellyel a fogyatékos embereket jelölik. A magyar szó is árulkodó: csupán a hiányzó képességeket hangsúlyozza, bár az épek is hol ebben, hol abban ügyesebbek. Számtalan híres ember birkózott meg valamilyen fogyatékossággal és emelkedett ki tehetségével: gondolj például Beethovenre, aki bár öregkorára siket lett, gyönyörű zenét írt, vagy a Paralimpián induló sok száz sportolóra, akik hihetetlen akaraterővel készülnek a megmérettetésekre.

 

Képzeld el, milyen volna az életed, ha valamilyen fogyatékosságod lenne! Vajon tudnál iskolába járni? Bejutnál az osztálytermedbe, a tornaterembe, a büféhez? Segítenének az osztálytársaid, a tanáraid? Mik lennének a legnagyobb problémák? Képzeld el egy napodat például kerekes székben vagy vakon, és gondold át, mi mindent kellene az iskoládban megváltoztatni, hogy így is a többiekkel együtt tanulhass. Gyűjtsd össze az ötleteidet, akár tervrajzot vagy makettet is készíthetsz, és küldd el  a szerkesztőségbe.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek