bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Aprópénz és rózsa - term.tud. jegyzet

 

A statisztikai adatok egyértelműen mutatják, hogy ma – elsősorban az egészségügy fejlődésének köszönhetően – lényegesen hosszabb életre számíthatunk, mint elődeink. A születéskor várható élettartam a kiegyezés korában Magyarországon 28 év volt, s alig volt különbség ezen a téren férfiak és nők között. Ez az érték az 1950-es évekig meredeken, onnantól lassan emelkedett, s a nők várható élettartam fokozatosan megelőzte a férfiakét.

Az alábbi számok kerekítve, nők / férfiak bontásban mutatják években az átlagéletkort:

Magyarország: 77 / 69. Ez nem sokkal tér el az európai átlagtól: 78 / 71. Európában Andorrában a legmagasabb a várható élettartam: 87 /  87, s Moldovában a legalacsonyabb: 69 / 60. De elgondolkoztató, hogy Afrikában még ma is milyen alacsony a várható élettartam: 53 / 50 év.

 Az átlag életkor növekedését mint pozitívumot az ún. fejlett világban ellensúlyozza egy negatív tendencia: a népesség öregedése, melynek az alacsony születés-szám az oka. A népesség öregedését jól mutatja az ún. korfa. 

 

 

Az USA-ban kevés a gyerek, sok a közép- és időskorú. Mexikóban sok a gyerek, s fokozatosan csökken egy-egy korosztály létszáma. Magyarország korfája (jobb oldalon) lényegében olyan jellegű, mint az USA-é. De tudnunk kell, hogy az „emberiséget” tekintve az egyik legnagyobb gond és veszély: a túlnépesedés. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek