bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Honnan tudják? - Humán feladatsor

- Idegen nyelvi gyakorlat: milyen az idő ma? Milyen volt tegnap? (Játék: A tanár felmutat egy-egy jellegzetes meteorológiai jelet, a gyerekeknek aszerint kell válaszolniuk.) Gyűjtsünk minél több kifejezést az időjárással kapcsolatban. Segítségünkre lehetnek idegen nyelvű honlapok.

- A kutatók már a 19. században megszervezték a rendszeres, nemzetközi meteorológiai adat- és információcserét. A megfigyelés helyét, időpontját, a mért adatokat és a megfigyelt jelenségeket számokkal helyettesítették, a számokat öt számjegyű csoportokba rendezték, és távíróval továbbították. A módszer egyik nagy előnye, hogy bármely nyelven egyértelmű és kezelhető, a másik hogy a 20. század közepén apró módosításokkal adatforrásként szolgálhatott a számítástechnika számára.

- “valami még hiányzott. A kor emberének nem volt szüksége az időjárás előrejelzésére”. Keressünk hasonló történelmi példákat!

- Krími háború (1853-1856): az Orosz Birodalom és az angol–török–olasz–francia szövetséges erők között. Az 1856-ban megkötött párizsi béke visszaszorította Oroszország európai befolyását. A nagyhatalmak, hogy az orosz és török fél között ütközőállamot hozzanak létre, támogatták a román fejedelemségek függetlenségét és egyesülését. Így rövidesen létrejött Románia. A háború anyagi terhe az államcsőd szélére juttatta Oroszországot, ezért a cár eladta Alaszkát az amerikaiaknak.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek