bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Időkapuk a város szélén - humán jegyzet

- Mit jelent az “időkapu” kifejezés? Hallottál már az időutazásról (könyvben, filmben)?

- Lakóhelyed közvetlen környezetében van ipari műemlék /másféle “időkapu”?

- Fazola Henrik (1730–1779), würzburgi kovácsmester, iparos, az egri püspök meghívására letelepedett Egerben, elkészítette az egri megyeháza vaskapuit, és számos műemléki épületünk iparművészeti kovácsolt vasmunkáit. Később minden energiáját a kutatásra fordította, és megkezdte az ómassai kohó építését. Az ipari tőke egyik első képviselője, aki saját vagyonának jelentős részét a kohó megépítésére fordította.

- Ganz Ábrahám (1814–1867), svájci vasöntőmester, gyáros. 1841-ben érkezett Pestre, 1844-ben már önálló öntödéje volt Budán. Kidolgozta a vasúti kocsik kerekeinek kéreg-öntésű gyártását, vállalat-együttese világhírű találmányokkal, műszaki megoldásokkal jelentkezett. Az 1848-as szabadságharc idején ágyúkat és golyókat öntött. Sokat fordított szociális célokra, üzemében Magyarországon akkor egyedülálló nyugdíjas és betegpénztárat létesített.

- Keresd meg Budapest térképén: Gázgyár, Közraktár, Vásárcsarnok. A már nem működő épületek, területek nevei is fennmaradnak a környező utcák nevében.

- Gyűjtsd ki a cikkből a tulajdonneveket, figyeld meg az írásmódjukat. Csoportosítsd saját elképzelésed szerint!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek