bla

A Szóbeszéd hóemberekről szól ezúttal, hiszen tél van, Fagyra fagy jönA levegő is megfagy. Gyere, öreg, Betlehembevagy A sólyomfejű isten országába, és közben Beszélgessünk a beszédről! Ismerd meg magad! és Nézzük együtt Aba-Novák Vilmos képeit! Áramszünet esetén meghallgatjuk Micur és a mészkőrobbanás meg Holdonfutó Jankó és Don Juan történetét, majd megismerkedünk A tojástörő keselyű és a takarító delfin meg a Tevékeny talajlakók mindennapi életével. Ekkor már visz minket a Szellemvasút… avagy a nagy adag szeretet, értjük a Vörös iszap és magyar ezüst kapcsolatát, és vár a Búvóhely aranyrögökkelmindez, a Szitakötő szótár is: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Jámborné Balog Tünde

Gyere, Öreg, Betlehembe!

A karácsony előtti négy hét neve advent. A latin eredetű szó eljövetelt jelent. A régi adventi szokások ma már kiveszőben vannak. Senki sem hint szalmát a szoba padlójára, hogy karácsony éjszakáján jászolban aludjék, és nem böjtöl savanyú káposztán, hogy meglássa a mestergerendán sétáló aranymadarat. Piros almát se dobnak a kút vizébe, amiből egy-egy cikket kapnak a családtagok, hogy mindig hazataláljanak. Jézus születésének ünnepére azonban mindenki készül.

A gyerekek számolják, hányat kell még aludni addig, és hópelyheket kutatva kémlelik az eget. Öreg anyókák emlegetik a régi időket, amikor Nagykarácsony napján nagy hóeső esett; amikor a behavazott utakon kifordított bundás, kucsmás, kenderkócszakállas pásztorok és papírsüveges angyalok hordozták házról-házra a papundekliből, szalmából eszkábált betlehemet. Arcukat pirosra csípte a hideg, bocskoruk-csizmájuk átázott a hóban, mégis mentek, amíg lábuk a járást, torkuk az éneklést bírta. A Makói Friss Újság 1925-ös karácsonyi számának becslése szerint 65-70 csoport betlehemezett a városban. Az utolsó betlehemesek majd ötven éve csengettek be hozzánk, de nem adtak elő jelenetet, csak elénekelték a Mennyből az angyalt és várták az aprópénzt.

A karácsonyi ünnepkör ideje – András-naptól vízkeresztig – bővelkedett népszokásokban. Ezekben a vallásos mozzanatok keveredtek a kereszténység előtti elemekkel. A lucázás és regölés ősi termékenység-varázslások emlékét őrzi, a betlehemezés a középkori eredetű vallási színjátékok, az úgynevezett misztériumdrámák kései utóda.

Lucázni, regölni már nem járnak, a betlehemezés azonban újjáéledőben van. A Dunántúlon letelepült székelyek például a falu színe előtt betlehemeznek. A gyerekek országszerte iskolában, ismerősöknél mutatnak be pásztorjátékot.(A folytatás a téli számban olvasható.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek