bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A lebegtető készülék - Természettudományos jegyzet

Sűrűség.

A szépiacsont mészkőből, kalcium-karbonátból (CaCO3) áll. A mészkő nehézsége (sűrűsége) átlagos. Két kristályosodási változatának, a kalcitnak és az aragonitnak nem egyforma a sűrűsége, a kalcité 2,71 g/cm3, az aragonité 2,93 g/cm3. Nem nagy különbség, s abban megegyeznek, hogy mindkettő jóval nehezebb a víznél. A szépiacsont mégis fent marad a vízen, mert nem tömör, hanem milliónyi apró lyukacska van benne. Olyan, mint egy szivacs. A mészkő és a „levegő-buborékok” átlagos sűrűsége kisebb a vízénél.

Néhány fém sűrűsége (g/cm3-ben): lítium: 0,5; alumínium: 2,7; vas: 7,8; ólom: 11,3; higany: 13,5; arany: 19,3; ozmium: 22,5. Vagyis a legnehezebb fém nagyjából háromszor olyan nehéz, mint az ólom.

A folyadékok sűrűsége között nincs ekkora különbség (ha a higanyt nem ide számítjuk). Alkohol: 0,8; olaj: 0,9; víz: 1,0; glicerin: 1,3; tömény kénsav: 1,8.

A mészkő elsősorban hajdani meszes vázú élőlények maradványából alakult ki. Jellemzően bizonyos egysejtűek, valamint a puhatestűek különböző csoportjai (csigák, kagylók, lábasfejűek) választanak ki meszet. A mészkő üledékes kőzet, de átkristályosodhat. Tiszta mészkő a márvány. „Fél-márványnak” tekinthetjük a vörös süttői és tardosbányai mészkövet. („Magyar-márvány”). Ezekben gyakran találhatunk kövületeket.

Tevékenység:

Szépiacsontra és mészkő-darabra sósavat csepegtetünk, s figyeljük a pezsgést. (Meg is lehet hallgatni.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek