bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Hóvirág - Természettudományos jegyzet

Virágnyílás.

Kora tavasszal főleg erdei virágok nyílnak, mert az erdőben ilyenkor még nem levelesek a fák és bokrok, így átjárja a napfény. A legkorábban – néha már decemberben – a fekete hunyor nyílik. A hóvirág január végén vagy február elején virágzik, s nemsokkal később követi az illatos hunyor, a téltemető, a tarka sáfrány, és az egyhajúvirág. Márciusban néhol tömegesen virágzik a tavaszi tőzike és az odvas keltike.

A fent felsorolt növények mindegyike hagymás vagy gumós, vagyis föld alatti részében raktározza el a nyáron összegyűjtött tápanyagot. Így nem fagy meg télen sem az ott lévő tápanyag, és nagyon gyorsan mobilizálható a kora tavaszi enyhüléskor.

A hóvirágot februárban–márciusban sokan szedik kint a természetben, csokrokba kötik és árulják a piacokon, tereken. A hosszú évtizedek óta végzett, tömeges, üzleti célú gyűjtés észlelhető degenerációt okozott a hazai hóvirág-állományban. A gyűjtők ugyanis – a maguk szempontjából érthetően – mindig a legszebb, legnagyobb példányokat szedik le, így egyfajta mesterséges szelekciót hajtanak végre. A budai hegyekben manapság található példányok szemmel láthatóan kisebbek, hitványabbak, mint pl. egy védett kastély parkjában látható tövek.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek