bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Játékkártyák - term.tud. jegyzet

- Tél: „S a dalos madarak mind elnémultanak” (Petőfi) A téli erdő valóban sokkal csendesebb, mint a tavaszi, de nem mondhatjuk, hogy teljesen hiányozik belőle a madárhang. A nem költöző, maradó madarak hangja itt-ott télen is hallható. Hallani az ökörszemet, a fenyőrigót, a cinkéket, az őszapót, a vörösbegyet, a csuszkát stb.

- Tavasz: „Sárga virágját bontja a som” (Áprily) A somra – más növényekkel együtt – jellemző, hogy még lombfakadás előtt virágzik. Hamarabb nyílnak a virágrügyek, mint a levélrügyek. A lombelőző virágzás jellemző még pl. a bókoló aranyfára (Forsythia), a liliomfára (Magnolia) és egy sereg szél-porozta fára. Ez utóbbiak esetében az a természet „logikája”, hogy levélzet nélkül biztosabb a beporzás, mivel a lombozat gátolja, hogy a szél szállítsa a virágport.

- Nyár:„Ez itt akác” (Nemes Nagy) Az akácot sokan már jellegzetes magyar fának vélik, pedig észak-amerikai eredetű fa, amelyet először (1620 körül) díszfaként ültettek francia főurak kertjeibe. Hozzánk száz évvel később szintén díszfaként került, de hamarosan kiderült, hogy nagyon alkalmas a homokos talaj megkötésére. Ezért Tessedik Sámuel szorgalmazta további telepítését. Kiváló mézelő. Fája szívós; szerszámfának, szőlőkarónak, épületfának kiváló. Mindezek miatt az emberek hamar megszerették. (Így került be még a magyar nótákba is: „Akácos út...”) Minden előnyös tulajdonsága ellenére az akác tájidegen faj; még nem épült be szervesen a Kárpát-medence ökológiai rendszerébe, s esetenként ki is szorítja az őshonos fafajokat.

- Ősz: „Szőlő érik, vessző hajlik, levele tarkul” (Csanádi) A levél színe sokféle lehet. Alapvetően zöld a benne lévő klorofilltól. (A klorofill a fotoszintézis katalizátora, nélküle nem tudná a növény felhasználni a napsugárzás energiáját.) Vannak olyan, elsősorban díszfák, amelyeknek nem zöld, hanem sötétvörös a levele (vérbükk, vérszilva stb.) Ezekben a levelekben is van zöld klorofill, csak a vörös és barna festékanyagok (karotinoidok, antociánok) elfedik a színét. Ősszel a klorofill fokozatosan elbomlik, s ilyenkor előjön a sárga, barna és vörös festékek színe. Ezek adják az erdő gyönyörű őszi színkavalkádját.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek