bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A jégfarkas - term.tud. jegyzet

- „Elvakítja minden, ami nem fehér vagy fekete”. A síelők, magashegyi túrázók, hegymászók többnyire napszemüveget hordanak. Védik a szemüket a túlságosan erős fénytől. Havas tájon – tiszta levegőjű magas hegyekben különösen – sokkal erősebb a Nap fénye, mint lent egy nagyvárosban. A tiszta levegő nem „szűri meg” a fényt, a hófelület pedig visszaveri a fénysugarakat, tehát majdnem kétszeres a fény ereje. (A hó albedója – azaz fényvisszaverő képessége kb. 80%.) A napsugárzás UV-tartalma 2 km magasan nagyjából 30%-kal magasabb, mint lent, mert kevésbé érvényesül a levegő elnyelő hatása. Mindezek hatására 6–10 óra után a szem vörös és duzzadt lesz, fáj, ég, enyhe fényre is nagyon érzékeny. Ez a hóvakság, amelyet sötétben pihentetéssel kezelhetünk. Súlyos esetekben a magas UV-szint akár retina-leválást is eredményezhet, ami maradandó látásvesztést okoz.

Egészen más a nagyon ritka színvakság. A színvak ember egyáltalán nem lát színeket, csak a szürke árnyalatait; számára olyan a világ, mint a fekete-fehér fénykép. Sok állat eleve – tehát nem rendellenességként – színvak (kevesebb színt tud megkülönböztetni, mint az ember).

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek