bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Fecske Csaba-versek - humán feladatsor

- Készítsünk karácsonyra ajándékba láncot, asztali vagy ajtódíszt! Az elkészítés menetét lásd az alábbi honlapokon:

http://stthomasdesign.blog.hu/2010/08/13/recycling_nyaklanc,

http://stthomasdesign.blog.hu/2010/05/03/welcome_home_12

- A fenyőfa állítása új keletű szokás. Németországból indult útjára a 18. században; hazánkba – az arisztokrácia kezdeményezésére – osztrák közvetítéssel jutott el a reformkor kezdetén. A 20. század elején országszerte elterjedt, majd annyira divatba jött, hogy ma már csak nagy fenyőültetvényekkel tudják kielégíteni az igényeket. A megújulás, az örök élet egyik jelképe azonban már ősidők óta a fa vagy faág: pl. Borbála napján, dec. 4-én gyümölcságat tesznek a vízbe, és ha karácsonyig kihajt, azt jelzi: férjhez megy az eladó lány vagy jó lesz a termés.

- Az angolszász és a skandináv országokban a tiszafa, a magyal és a fagyöngy is fontos szerepet kap. A fagyöngy a viking mitológia szerint Frigg istennő nagylelkűségének és a megbocsátásnak állít emléket. Odin és Frigg gyermeke, Baldr jó volt és erényes. Frigg megeskette a világ összes lakóját, az állatokat, a fákat, betegségeket és mérgeket, hogy nem tesznek kárt Baldrban, ám a fagyöngy észrevétlen megbújt, és kimaradt az ígérgetésből. Loki, a cselszövő isten ezért fagyöngyből készített nyilat adott a vak Hödr istennek, aki véletlenül megölte Baldrt. Frigg azonban megbocsátott a fagyöngynek, és a szeretet jelképévé tette: azt kívánta, akik alatta állnak, csókolják meg egymást.

- Beszélgetés: a fenyőfa állításról. Vajon pazarlás csak azért nevelni, kivágni és szállítani fenyőket, hogy két hétig a lakásunkat díszítsék? Milyen más módon “állíthatunk” fenyőfát? Ötleteljünk! (Pl: Készítsünk papírból, filcből; helyettesítsük más szobanövénnyel; tegyünk ki egy fenyőágat vagy koszorút; süssünk mézeskalács fenyőfát.)

- Gyűjtsünk karácsonyi dalokat (idegen nyelven is), adjuk elő minél viccesebben! Pl.: 12 days of Christmas.

- Pletykajáték: egyik gyerek a másik fülébe egy mondatot súg, láncszerűen. Ismételni nem szabad! Figyeljük meg, hogyan torzul el a mondat jelentése. Beszélgessünk a titoktartásról, a pletykálkodásról.

- Ajánlott memoriter: Weöres Sándor: Pletykázó asszonyok.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek