bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Hubble - humán feladatsor

- Fess képeket, amelyek az űrteleszkóp fényképeihez hasonlítanak!   

- Éggömbök. Ptolemaiosztól tudjuk, hogy a világ első csillagtérképét Hipparkhosz készítette az i. e. 2. században. Csaknem ezer csillagot és több mint negyven csillagképet írt össze csillagjegyzékében, de az éggömbje elveszett. Valószínűleg Alexandriában pusztult el, amikor a könyvtár Julius Ceasar idején leégett. Egy amerikai kutató, Bradley E. Schaefer azonban 2007-ben felfedezte, hogy a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban őrzött híres Atlasz-szobor, az úgynevezett Farnese Atlasz Hipparkhosz éggömbjének másolatát tartja a vállán. Más ókori csillagászok, így Aratosz, Eudoxosz vagy Ptolemaiosz munkái jelentős eltéréseket mutatnak.

- Készítsünk lufiból, papírmasé technikával bolygókat. Felfújt lufira vízzel és ragasztóval bekent színes újságpapírokat simítunk több rétegben, hagyjuk megszáradni, majd egy tűvel kipukkasztjuk a lufit. Száradás után tetszés szerint kifesthető. Díszítsük fel az osztályt! Segítség: http://www.monofaktura.hu/cikkek/igy-keszul/igy-keszul_-a-papirmase

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek