bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
SEGÉDANYAG
Jenei Beáta
Malom készítése

- Anyagok, eszközök:

 2db papírhenger (wc papír-guriga) , 1 db parafa dugóból levágott korong, 1db fogvájó (az a fajta, ami mindkét végén hegyezett, esztergált, a szögletesre hasított nem jó erre a célra)

Linóleummetsző kés (ezzel könnyen szeletelhető a parafa dugó), olló, ragasztópisztoly

 

  • A munka menete:

 

  1. Az egyik papírhengerből 2db hosszanti csíkot vágunk ollóval, kb. 1 cm széleseket, majd mindkettőt félbevágjuk. Ezek lesznek a szélmalom lapátjai, összesen 4 db, 1cm x 5 cm-es, kissé íves kartoncsík.
  2. A parafa dugóból vágott korongon 4 db bemetszést ejtünk, egymással átellenben.
  3. A lapátokat egyenként behelyezzük a bemetszésekbe, így elkészült a szélkerék.
  4. A második papírhengert a fogvájóval átlyukasztjuk kb. 1,5 cm-rel a felső széle alatt, majd a lyukkal szemközti oldalon is, így a fogvájó, mint a szélkerék tengelye fog funkcionálni. A lyukakat érdemes kitágítani (pl. egy hurkapálcával, aminek nagyobb a keresztmetszete), hogy a tengely akadálytalanul foroghasson majd, ha a lapátokat megforgatjuk.
  5. A fogvájó hengerből kilógó egyik végére felszúrjuk a már kész szélkereket, a másikra pedig ragasztópisztollyal kis gömböt nyomunk a szilikon ragasztóból, ami rövid idő alatt megköt és megakadályozza, hogy a tengely a szélkerékkel kiessen a helyéről forgás közben.
  6. Már csak a tetszés szerinti díszítés maradt hátra, a gyerekek kiszínezhetik, kifesthetik a szélmalmot, illetve készíthetnek rá tetőt is, cserépmintával.
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek