bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Tűz és sárkány - humán jegyzet

- Gyűjtsünk sárkányos népmeséket /műmeséket, csoportosítsuk aszerint, hogy a sárkány jó vagy gonosz.

- Készítsünk papírsárkányt! Az interneten több fajta leírását megtaláljuk, pl: http://www.freeweb.hu/oregmiki/narancs.htm, http://anyuci.hu/cikkek/papirsarkany-2017.html

A papírsárkány története: http://www.papirsarkany.hu/program.htm

- Látogassunk el a Sárkányos Gyerekkönyvtárba (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)!

http://www.fszek.hu/gyerekeknek/gyerekkonyvtarak__reszlegek/sarkanyos_gyerekkonyvtar

- A tűzoltás legrégebbi ismert ábrázolása a Ninive melletti Nimrudból származik, kb. 2800 éves, Ktészibiosz és tanítványa, Héron i.e. 250 körül megalkották az első tűzoltásra is alkalmas kéthengeres, szelepekkel ellátott nyomószivattyút. A II. világháború után kezdték használni a porral, illetve habbal oltó fecskendőket.

- Szervezzünk látogatást a helyi tűzoltóságra!

- Prométheuszt és testvérét, Epimétheuszt bízta meg Zeusz, hogy népesítsék be a földet. Epimétheusz teremtette az állatokat, Prométheusz az istenek képmására az embert, de olyan sokáig foglalkozott vele, hogy mire elkészült, Epimétheusz az összes előnyös tulajdonságot elhasználta az állatok teremtésénél. Prométheusznak megesett a szíve teremtményein, és úgy döntött, ellopja nekik a tüzet, ami addig csak az istenek tulajdona volt, hogy az ember az állatok fölé emelkedhessen. Felmászott az Olümposzra, és tüzet lopott Héliosz szekeréről, és egy édeskömény-ágban sikerült levinnie a földre. Nézzünk utána, mi lett a büntetése, és hogyan menekült meg!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek