bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Boszorkánykása - humán jegyzet

- Beszélgetés: “Gyakran elképzeltem, hogyan hatna családomra, barátaimra, a tanáraimra meg az egész világra, ha ilyen fiatalon meghalnék.” Előfordult már, hogy így éreztél? Miért?

- “Rabszolgatartó Dél”. Amerikai polgárháború (1861-65) 24 északi állam (unionisták) és 11 déli állam (konföderációsok) között. Az amerikai polgárháború nem a néger rabszolgák felszabadításáért robbant ki, hanem gazdasági és politikai okok miatt. Északon a farmerek kis parcellákat akartak, a déliek meg ültetvényeket. Amikor új állam felvételére került sor, felmerült a kérdés, engedélyezzék-e a rabszolgatartást. Ha engedélyezik, ültetvények, ha nem, farmok alakulnak ki. A rabszolgatartást a lakosság nagy része ellenezte, így megindult a feketék felszabadításáért küzdő abolicionista mozgalom. Később a néger rabszolgákat az északiak felvették a hadseregbe, de eleinte nem kaptak fegyvert.

Magyar vonatkozású érdekesség: Az amerikai polgárháborúban az északi hadsereg a magyar nyelvet használta a rejtjeles üzeneteknél, amit a déliek nem tudtak megfejteni, azt sem tudták, milyen nyelv lehet. Kb. 800 magyar harcolt  az északiak oldalán.

- “Valamennyi kalandregényből ismert módszer”. Gyűjtsünk kalandregényekből és/ vagy kalandfilmekből ismert fordulatokat! Meséljük el az osztálynak! Milyen jellegzetes dramaturgiai fogásokat ismerünk az izgalom fokozására? (Pl. a hős egyre erősebb ellenféllel küzd meg; már úgy tűnik, legyőzik, de mégis összeszedi magát; a hős a legutolsó pillanatban találja meg a megoldást stb.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek