bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Hold - humán jegyzet

- Ajánlott olvasmány:

 

Weöres Sándor: Nap jön…

Nap jön a menny hajlatán,
arca nyíló tulipán,
ő legyen az én anyám,
ő legyen az én anyám.
 
Hold jön a menny hajlatán,
húzza fehér égi szán,
ő legyen az én apám,
ő legyen az én apám.

 

- Ember a Holdban: számos európai legenda szerint száműzték valamilyen bűn miatt (pl. vasárnap rőzsét gyűjtött, bárányt lopott, a szomszéd kerítéséből kihúzott ágakkal javítgatta a saját sövényét). A keresztény hagyomány szerint maga Káin él a Holdban (erre utal Dante az Isteni Színjátékban: “De jőjj, érinti már az ég ezüstje / a látkört s Sevilla alatt a tengert /  a holdban ülő Káin”.

- Moon, Mond - Monday, Montag; Sun, Sonne – Sunday, Sontag (hold-hétfő, nap-vasárnap). A latin mensis és az ógörög ménas hónapot jelent, Μéné a holdistennő, Selene a másik neve. A szelenológia a Hold geológiájával foglalkozó tudományág.

- Nyavalyatörés = epilepszia. Keressünk más népi elnevezéseket különféle betegségekre!

- A Holddal kapcsolatos népi hiedelmek: körmöt vágni csak fogyó Holdnál szabad, ellenkező esetben gyorsan megnőnek. Krumplit a fogyó Hold fényénél célszerű ültetni, mert ekkor a gumók nagyon megerősödnek. Egyéb haszonnövényt viszont holdtöltekor kell vetni vagy ültetni. Néhol azt tartották, hogy a takarítást, mosást is ilyenkor kell végezni; tilos volt viszont a meszelés.

- Somogyi monda: „A Nap és Hold egyforma erősek voltak és verekedtek. A Hold tüskés ágat dobott a Napba, az még jobban égett. A Nap egy lapát lószart vágott a Hold szeme közé, azért halványabb, foltos a Hold képe.”

- Gyűjtsünk a holdhoz kapcsolódó népdalokat (Pl. Ablakomba besütött a holdvilág, Megkötöm lovamat, Gyere ki te gyöngyvirág).

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek