bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Sajt - humán jegyzet

- Készítsünk sajttálat minél többféle sajtból! Mivel díszíthetjük? (Pl. alma, dió, mandula, aszalt gyümölcsök.) Milyen sajttal kapcsolatos konyhai eszközöket ismersz? (Pl. sajtszeletelő, sajtreszelő, sajtharang, sajtkés.)

- A trappisták a katolikus egyházhoz tartozó szerzetesrend tagjai. A trappista elnevezés a monostor völgyébe vezető szűk bejárati csapóajtóról (’la trappe’) származik. Az egyik legszigorúbb szerzetesrend, előírás a fizikai munka és a csend. A szerzetesek egyszemélyes cellákban élnek, rendkívül egyszerű körülmények között. Festetlen, fehér, lenvászonból készült hosszú, széles ujjú ruhát viselnek. Elsősorban a mezőgazdaságban és az élelmiszerfeldolgozásban lettek híresek: a rendről sajtot és sört is elneveztek.

- Sajt - sajtó, sajtol: nem azonos gyökerű szavak. A latin caseus (kazein) szó eleje valószínűleg az indoeurópai alapnyelv kwat (savanyodik) szavából ered (l. angol cheese, a német Käse).

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek