bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Gyógyteák

Közönséges CICKAFARK
Achillea millefolium

A virágzó növény felső kisarasznyi részét gyűjtjük. Kemény szára lévén, ajánlatos vágó szerszámmal gyűjteni (különben könnyen gyökerestül jön ki).

Nagyon jól szárad, akár három-négy réteg is egymásra rakható.
Teljesen szárazon sem kemény, akkor is rugalmas marad.

Azulén tartalma gyulladáscsökkentő (mint a kamilla); borogatásra, inhalálásra, krémekbe és teának is jó. Megszárítva, porrá őrölve sebgyógyításra használják. Teája belsőleg használva erősíti és védi a női belső nemi szerveket, csökkenti a menstruációs görcsökre és a petefészek-gyulladásra való hajlamot.

Csak a fehérvirágú változatnak van gyógyhatása; a sárga vagy lilás virágú hatástalan.

Élvezeti teának önmagában nem igen alkalmas, de pl. menta vagy kakukkfű mellett – azok nagyon arómás jellegét ellensúlyozandó – a kesernyéssége kellemes.

    

 


KAKUKKFŰ
Thymus

Sokféle kakukkfű van, s ezek a természetben kereszteződnek is egymással. Házi használatra bármelyik jó.

A növény leveles-virágos hajtásait gyűjtjük. A meddő (csak leveles) hajtások is jók. A szárak barna töve ne kerüljön bele. Két kézzel ajánlatos szedni, egyikkel megfogni a növény alját, mert könnyen tövestül kiszakad.

Nagyon jól szárad, akár több rétegben is egymásra rakható.

Teája étvágytalanság, légcsőhurut és köhögés ellen jó. Légúti panaszok esetén az inhalálás is használ. Enyhe szélhajtó hatása is van.

Fűszerként is kedvelt.

Kenőcsök, szájvizek, szappanok készítéséhez is használják.

 

 


Fekete BODZA
Sambucus nigra

A friss virágzatot kell gyűjteni, lehetőleg akkor, amikor még hófehér, csak félig kinyílott. Az egész virágzat-tányért szedjük.

Magas nedvességtartalma miatt még átmenetileg sem rakhatjuk műanyagzacskóba, tehát vászonszatyorba kell szedni. Ugyanezért szárítani sem szabad a virágzatokat egymásra rakva. Szárítani legegyszerűbben úgy lehet, hogy egy kifeszített spárgára felültetjük a virágzatokat. Amikor már teljesen száraz, akkor a szára pattanva törik.

Teája melegítő hatású, vizelethajtó, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó.

Élvezeti teának is jó.
    

 

 


SZUROKFŰ
Origanum vulgare

A virágzó növény felső arasznyi részét kell gyűjteni a virágzattal együtt.

Viszonylag könnyen szárad, akár két-három réteg is nyugodtan egymásra rakható.

Ha már megszáradt, a vastagabb szárakról letörjük az oldalágakat, s csak azokat tesszük el.

Teája köhögéscsillapító és étvágyjavító.

Kellemes fűszer is. (Oregano néven árulják a boltokban, s az olaszok egyik leggyakoribb fűszere.)

Élvezeti teának önmagában nem igen alkalmas, de pl. menta vagy kakukkfű mellett – azok nagyon aromás jellegét ellensúlyozandó – a kesernyéssége kifejezetten kellemes.
 

 


Nagy CSALÁN
Urtica dioica

A levelét kell (kesztyűben) gyűjteni. Bármikor gyűjthetjük, de legjobb a friss, tavaszi hajtás.

Szellősen szétteregetve kell szárítani. Ha tömötten egymáson fekszenek a levelek, akkor könnyen megbarnulnak, s veszítenek az értékükből. Ha már egészen száraz, akkor nem csíp.

Teája ízületi bajok, magas vérnyomás, gyomorhurut és főleg immun-gyengeség ellen jó.

A teája akár önmagában is fogyasztható. Kicsit harsány „zöld” íze van, de könnyen megszerethető.
    

 

 


SZEDER
Rubus

Sokféle szeder van az erdőkben. Mindegyik gyűjthető, de – tapasztalataink szerint – a tenyeresen ötlevelű fajták a legjobbak.

A levelét kell gyűjteni, de ez a tüskék miatt nem könnyű. Az ágvéget megfogva, visszafelé azonban viszonylag könnyen lehúzhatók a levelek. Legjobb azonban kesztyűben szedni.

Elég jól szárad, de azért ajánlatos szépen szétteregetni.

Teája hasmenés ellen jó. Érdekes módon azonban akinek nincs hasmenése, annak nem okoz szorulást.

Vizelethajtó és melegítő hatású is.

Élvezeti tea is lehet, mert jó ízű.

 



DIÓ
Juglans regia

Lehetőleg a friss, tavaszi (vagy legföljebb nyár-eleji) leveleket kell szedni. (Legjobb a szárnyasan összetett leveleket egyben leszedni, mert úgy könnyebb szárítani.

Szárításkor könnyen megbarnul, ha nem szellőzik eléggé. Ezért ajánlatos vagy egyenként (s nem több rétegben) szétteregetni, vagy a levélnyélnél átszúrva fonalra felfűzni (mint ahogy a dohánylevelet szárították régen), s felakasztva szárítani. Ha nem vagyunk óvatosak, akkor megbarnul, s veszít értékéből.

A diólevélből főzött tea egyrészt finom, másrészt – magas csersav tartalma miatt is – enyhén összehúzó hatású; emellett fertőtlenítő hatása is van, ezért kiválóan alkalmas bőrtisztításra. Pattanásos, tejkiütéses, mitesszeres bőrt (vattával) rendszeresen le kell mosni a teájával.
    

 

 


Kislevelű vagy Nagylevelű HÁRS
Tilia cordata v. platyphyllos

A virágzatot kell gyűjteni a hozzá tartozó lapos, nyelv-alakú murvalevéllel együtt. Akkor a legjobb szedni, amikor a virágok még csak félig vannak kinyílva, mert szedés után még tovább nyílnak a virágok. A teljesen kinyílt virág már nem igazán jó.

Könnyen szárad.

Teája nagyon jó ízű. Hurutoldó hatása is van, ezért megfázások esetén hasznos.

Az ezüsthárs (melyet molyhosan fehér levél-fonákjáról, valamint dupla sziromleveleiről lehet felismerni) teája szintén jó aromájú, de gyógyhatása nincsen.

 

 

Lyukaslevelű ORBÁNCFŰ
Hypericum perforatum

A virágzó növény felső részét kell gyűjteni a legalsó elágazástól fölfelé. Az is jó, ha a virágok egy része még bimbó. Gyűjtés után a vastag virágzati ágakról az oldalágakat szedjük le; a megmaradó szárak így is keménnyé száradnak
A növény jól szárad.

Teája kellemes. Emésztési zavarok, magas vérnyomás ellen használ. Kedélyjavító hatása is van.

A friss virágban (s kevésbé a levelekben is) borvörös olajcseppek vannak. Két-három virágot ujjunkkal erősen összenyomva ez az olaj kibuggyan, mint a vér.

Orbáncfűolaj
Friss virágokkal és bimbókkal lazán megtöltünk egy (befőttes) üveget. Ráöntünk annyi oliva- vagy napraforgó-olajat, hogy éppen ellepje, lazán lefedjük, s kitesszük a napra (hogy meleg legyen). Időnként óvatosan megkeverjük, vagy rázogatjuk, hogy a buborékok felszálljanak. Két-három hét múlva szűrőpapíron leszűrjük (nyomkodás, préselés nélkül).
Az olaj égési sebre, bőrfertőzésre, ekcémára kenve jó, de bedörzsölve nyirokcsomó-gyulladás ellen is használ.    

 

 

MENTA
Mentha piperita, M. crispa, M aquatica, M. longifolia

Sokféle menta van. Vadon nő a vízi- és a (magasra növő lómenta. Termesztett a bors- és fodormenta. Meghatározó anyaga mindegyiknek a mentoltartalmú illóolaj.

Gyűjteni a friss leveleket és a hajtás felső részét kell. Szárítás előtt a virágzatokat célszerű eltávolítani. (A tea ugyanis zavaros lesz a virágoktól.)

A teája igen kellemes, mentolos. Enyhe étvágyjavító és szélhajtó. Nyugtató hatása miatt főleg esti teának ajánlatos. Teakeverékeknek kellemes aromát ad; a keserű gyógyteák ízét élvezhetővé teszi.

Illóolajából vonják ki a mentolt, amely a fogkrémek, szájvizek, rágógumik szinte állandó ízesítő anyaga.

Csombormenta
M. pulegium

Ennek virágai nem fürtben, hanem levélhónalji („emeletes”) örvökben állnak. Aromája szintén kellemes, de másmilyen, mint a többi mentáé. Használata megegyezik azokéval.
 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek