bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Tengeralattjárókelő - Term.tud. jegyzet

 

A Bermuda-háromszög rejtélye

 

Az óceán igen nagy hajókat tart a felszínén. Acélból (tehát a víznél csaknem nyolcszor nehezebb vasötvözetből) készült hajók úsznak a vízen. Hogyan lehetséges ez? Miért nem süllyed el a vashajó a vízben?

 

Erre ad magyarázatot Archimédesz törvénye. Arról a törvényről van szó, amelyet a dal így őriz meg:

„Minden vízbe mártott test, kis angyalom,
A súlyából annyit veszt, kis angyalom,
Amennyi az általa kiszorított víz súlya, kis angyalom.”

 

 

Ha a kiszorított víz nagyobb tömegű, mint a hajó egésze, akkor a hajónak „negatív súlya” van, ezért emelkedni kezd. S emelkedésében megáll abban a helyzetben, amikor a hajó súlya és a kiszorított víz súlya éppen megegyezik. Így úszik a „vashajó” a vízen.

 

De mi van, ha nem vizet szorít ki a hajó, hanem valami könnyebb anyagot? Pl. valamilyen gázt. Akkor nyilván kevesebbet „veszít a súlyából”. A Bermuda-háromszög rejtélyes hajó-katasztrófáinak legvalószínűbb magyarázata, hogy a tengerfenék iszapjában felhalmozódó gázok időnként óriási buborékok formájában felszállnak, s ha ezek a buborékok éppen egy ott úszó hajót vesznek körül, akkor bekövetkezhet az, hogy a hajó gyakorlatilag nem „veszít a súlyából”, ezért elsüllyed.

 

  • Szervezzünk látogatást az esztergomi Duna-múzeumba vagy a budapesti Csodák Palotájába, ahol játszhatunk a Bermuda-rejtély modelljével.
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek