bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Pásti Csaba
Óravázlat

 

1. Nyissátok ki a 6. oldalon a Szitakötő folyóiratot és hangosan, láncolvasásban olvasd a „Beszélő madarak” című cikket! Miközben olvasunk, figyelj arra, hogy milyen madárnevek fordulnak elő benne!
 
 
2. Na, milyen madárnevek kerültek elő a szövegben? A gyerekek által mondott madárneveket felírom a táblára: (sárgarigó, seregély, jákó, hullámos papagáj, fülemüle, erdei szürkebegy, karvaly, széncinege, veréb, szajkó, tengelic, kanári) Két faj nem fordul elő szabadon hazánkban, szerintetek melyik kettő? (jákó, hullámos papagáj). 
 
 
3. Informatika órákon már tanultátok a keresőprogramok használatát. A feladat az, hogy próbáljátok megtalálni az interneten és lejátszani a fenti madarak hangját. (Gépenként egy madárfajt kell keresniük) Mit érdemes beírni a Google keresőbe? (Vélemények megbeszélése: van aki, inkább egy videómegosztó portálon keres, mások csak a fajnevet és a „hang” kifejezést írnák be. ) Javaslatom: a fajnév után az mp3 kifejezéssel próbálkozzanak. Így nagy valószínűséggel azokat a honlapokat hozza majd be találatként, ahol az adott madárfaj hangja letölthető, lejátszható. 
 
 
4. Meghallgatjuk a talált hangokat. Volt, akinek a várttól  nagyon eltérő oldal jött be? Mi lehetett vajon az oka? Például egy olyan népdal hangzóanyaga, amelyiknek a címében szerepel az adott madárnév. Így egymáshoz közel szerepel a madárfaj neve és az mp3 kifejezés, a kereső pedig „saját logikája” szerint adta ki a találatot.
 
 
5. Vannak olyan honlapok – magyar nyelven is – ahol eleve madárhanggyűjteményt találsz. Próbáljatok ilyet is keresni!
 
 
6. Vajon minden le lehet tölteni, amit az interneten találunk? (Szerzői jogi kérdésről beszélgetés)
 
 
7. A Szitakötő-cikk második része a kínai verébirtásról szól. Ez a hihetetlen eset valóban megtörtént. Ha a kínai verébháború kifejezést beütitek a keresőbe, néhány magyar nyelvű találatot is kaptok. Lehet azonban korabeli filmrészleteket is találni angolul. (A képek azonban magukért beszélnek…) Lefordítjuk az „angolosokkal” a keresőkérdést. „Chinese Sparrow War”. Az így talált videót közösen megtekintjük. Utána beszélgetés a felelőtlen emberi magatartás ökológiai következményeiről. Tudtok még hasonló példát mondani, amikor az ember megpróbált beavatkozni a természet rendjébe, és utána nagy árat fizetett?
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek