bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Mag Zsuzsanna
Természetrajz óra

Osztály: 6.

Szombathy Viktor MTNyA , Feled (Jesenské), Szlovákia 
 

Téma: Puhatestűek - A csigák



Az előző órán annyi mindent megtudtunk már a gerinctelen állatokról, így közösen átismételtük, érdekességekkel egészítettük  ki a tanultakat, amit kis kutatómunka  útján szereztek meg a tanulók. Most viszont a  távoli Ausztráliából kaptunk levelet, amiben számunkra is érdekes tudnivalókat írtak le.

 

Közösen elolvastuk az olvasmányt. Mindenki elmondhatta, mit tudott eddig a leírt állatokról, és mi volt számára újdonság. Milyen jó, hogy eljutott hozzánk is ez a levél.

 

Viszonozzuk mi is a levél írójának az érdekes beszámolót. Meséljünk a nálunk élő állatokról. Kezdjük valami apró, titokzatos, mégis érdekes kis élőlénnyel.Kitaláljátok milyen állatra gondoltam?

 

Ezután egy csigáról szóló találós kérdést adtam, ill. dúdoltam egy dalt.
A sikeres megoldás után, 4-5 fős csapatokat alkottunk, és csoportokban dolgoztak tovább az óra folyamán.

 


Az első feladatuk a csapatoknak az volt, hogy mondjanak 1-1 igaz állítást a csigákról, bármit, amit tudnak. A tábla közepére addig felírtam egy "buborékba" az óra anyagát, a csigát. Ebből a buborékból indult ki az összes többi kis buborék, amibe a csoportok által mondott információkat írtuk. Annyi buborékot készítettünk, amennyit csak ki tudtak tölteni.

 

Azután minden csoport kapott 1-1 cikket a csigákról. Az egyik csoport az éti csigáról, a másik a meztelencsigákról, a harmadik az almacsigákról olvasott, a negyedik arról, hogyan épül fel a csiga háza.

 

Mikor minden csoport elolvasta és megbeszélte az olvasottakat, feladatul kapták, hogy a táblán lévő információkat egészítsék ki az új ismereteikkel. Minden csapatból a csapatkapitány kezdte, hangosan elmondta, mit tudtak meg az olvasmányukból, és felírta a táblára egy újabb buborékba színes krétával. Ezt addig folytattuk, míg volt mivel kiegészíteni a csigákról szóló ismeretanyagot a csapattagoknak is.Minden csapatnak meg lehet a saját színe, így az óra végén nem csak azt tudjuk összehasonlítani, hogy mennyivel, mivel bővült az ismeretük , de a csapatok munkáját is.

 

Közben a tanulók is rajzolják, írják a táblán lévő információ áradatot. Lehetőséget kell hagyni arra, ha valaki kérdezne a csapattól vagy a pedagógustól, ha valamit nem ért, vagy többet szeretne tudni.


Befejezésül kapták a csapatok, hogy közösen készítsenek a mostani tudásuk birtokában egy palackpostát, amit elküldünk a messzi ismeretlenbe, hátha egyszer partra veti valahol a víz, és mi is örömet okozunk valakinek a csigákról szóló beszámolónkkal.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek