bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Siposné Trázsi Erika
Feladatsor

 

1. Beszélgetés a gyerekek környezetében, otthon fellelhető gyógynövényekről.

 

Megismerkedtünk a gyógynövények gyűjtésének, tárolásának és felhasználásának legfontosabb szabályaival.

 

A gyógynövények gyűjtése

 

A gyógynövények gyűjtése és termesztése külön szakértelmet kíván. A legjobb gyógyhatást a frissen szedett gyógynövényekkel érhetjük el, de ügyelni kell arra, hogy a növényeket a megfelelő időben, helyen és módon gyűjtsük és szárítsuk.

Gyökereket kora tavasszal vagy ősszel,

Leveleketvirágzás előtt és alatt,

Termést a teljes érés idején,

Virágokat a virágzás kezdetekor gyűjtsük.

  • Csak egészséges, tiszta, féregmentes növényeket gyűjtsünk. A gyűjtést lehetőleg napsütéses időben, a növény száraz állapotában (eső és harmat felszáradása után) végezzük.
  • Használjunk vesszőkosarat, papírdobozt, zacskót vagy hálót, de nem szabad műanyagot használni, mert a növény befülled és a szárítás közben megfeketedik.
  • Ne gyűjtsünk műtrágyázott szántóföldön, legelőn, szennyezett vizek partján, nagyforgalmú autópályák vagy utak, ipartelepek, illetve vasúti töltések környékén.

Szárítás

  • A gyógynövényeket szárítás előtt ne mossuk meg. Aprítsuk fel, tiszta kendőn vagy papíron terítsük szét, árnyékban, szellős, meleg helyen szárítsuk. (Például padláson)
  • A gyökerek, nedvdús termések, kérgek teljes kiszárításához, még feldarabolt állapotban is mesterséges hőre van szükség. A hőmérséklet ilyenkor sem lehet 35 °C-nál magasabb.

Tárolás

Csak teljesen száraz növényeket tegyünk el télire. Tároláshoz zöld üvegeket, kartondobozokat, textilzsákokat használhatunk. Védjük a nedvességtől, a fénytől és fémekkel való érintkezéstől.

 

Megállapítottuk, hogy a gyógynövényekre is igaz, hogy kismértékben orvosság, nagy mértékben méreg, ezért nem árt tudnunk legalább a fontosabb gyógynövények napi adagjait.

 

Vita: gyógyítás gyógynövénnyel vagy gyógyszerekkel?

 

 

2. Ismerjük meg a gyógynövényeket!
 
A/  Az élő növény bemutatásával illetve fotók, vagy rajz alapján ismerkedtünk meg olyan növényekkel, amelyekkel a gyerekek találkozhatnak. 
 
Ebből készült memóriajátékkal rögzítettük az ismereteket. (növény neve és képe adott egy párt)
 
 
B/ Szaglás útján ismertük meg és memorizáltuk a jellegzetesebb növényeket. (fahéj, kamilla, levendula, zeller, kömény, kakukkfű, petrezselyem, rozmaring, ánizs, szegfűszeg)
 
 
C/ Próbáltuk kitalálni, hogy az egyes gyógyteák miből készülhettek. Ehhez ízérzékelésünket hívtuk segítségül. (kamilla, csipkebogyó, hársfa, kakukkfű és borsosmenta teákat kóstolhattak)
A kóstolás után az interneten keresgéltek a gyerekek, hogy mire is jók az említett gyógyteák. Az olvasottakról kiselőadás formájában számoltak be társaiknak.
 
 
D/ Ki vagyok én? –játékban összegeztük a szerzett ismereteket. A tanulók csoportmunkában feladatkártyákat készítettek, amelyeken egy-egy gyógynövény jellemzői, hatása, felhasználási módja szerepelt. A csoportvezető felolvasta a feladatkártyán szereplő mondatot, a többiek pedig kitalálták, hogy melyik növényről lehet szó. Pl.: Fehér, tányérszerű virágomből főzött tea jót tesz a reumás betegeknek. A gyerekek inkább a virágomból készült szörpöt szeretik. Ki vagyok én?  (bodza)
 
 
A feladatsorhoz kapcsolódó keresztrejtvény elérhető az oldalsó linkre kattintva.
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek