bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A négy évszak - term.tud. jegyzet

Négy évszak. A mérsékelt égövön valóban négy évszak van, de csak ott. Számunkra ez olyannyira megszokott, hogy gyakran el sem tudjuk képzelni: más égtájakon ez másképp van. Pl. a trópusokon csak két évszak váltja egymást: esős és száraz. De a sarkvidékeken is csak két évszakot különböztethetünk meg: a világosat és a sötétet. Ott ugyanis fél évig le sem nyugszik a Nap, majd fél évig nem emelkedik a látóhatár fölé.

 

Akvarell. Magyarul vízfestékkel készült kép. (Aqua – ejtsd: akva – latinul 'vizet' jelent.) A vízfestékben értelemszerűen csak olyan festékanyagok lehetnek, amelyek vízben oldhatók. Lehetnek ásványi, növényi vagy állati eredetű anyagok is, de hidrofil (azaz 'víz-kedvelő') molekulákból kell állniuk. A vízfestékek jól keverednek egymással, még száradás után is összemoshatók kis vízzel. Többnyire nem fedik el egymást, tehát nem lehet ráfestéssel eltüntetni az előzőt.

Az olajfestékek ezzel ellentétben nem vízben, hanem olajban oldódnak (erre leginkább lenolajat használnak). Lassan száradnak, de a teljesen megszáradt felületre is rá lehet festeni, tehát tovább lehet dolgozni a képpel.  Ezeknek a molekulái hidrofób (azaz 'víz-utáló') jellegűek. Olajfestékkel annyira el lehet fedni az előző réteget, hogy csak speciális technikákkal lehet azt láthatóvá tenni.

A tempera valamiféle köztes festék. Amíg friss, addig vízzel hígítható, megszáradás után azonban már nem oldja a víz.

 

Lombszíneződés.A növények levelei (kevés kivétellel) zöldek a bennük lévő klorofilltól. Ez a vegyület annak a folyamatnak – a fotoszintézisnek – a katalizátora, amelyben a növény a napfény energiájának segítségével szétbontja a vízmolekulákat hidrogénné és oxigénné, s az így kapott hidrogén felhasználásával készít a levegő szén-dioxidjából cukrot. Ősszel azonban a levél sejtjeinek savas lesz a kémhatása a felhalmozódott salakanyagok következtében. A pH-változás miatt megváltozik a klorofill-molekula finomszerkezete, s ettől a színe is. Így válik zöldből sárgává, vörössé, barnává. Az őszi erdő szép színeit tehát a bomló klorofill adja.

 

Játék a színekkel. Ez a vers – érthetően – sokat foglalkozik az évszakok színeivel. Az alábbiakban két tevékenységet ajánlunk, amely a színekkel kapcsolatos.

 

1) „Festőpaletta”

 

Egy fehér A/4 lapot hosszában és keresztben is vágj kétfelé. Az így kapott A/6 lap közepébe vágj egy 6-7 cm-es lyukat. Lehet kör alakú, ovális, szögletes stb.  Ragassz egy borítékra való, tapadós címkét erre a lyukra, de úgy, hogy aláteszed a védőfóliát (nehogy az asztalra ragadjon). Így most a címke ragadós oldala „kinéz” a lyukon, de védi a fólia.

 

Ezzel a „festőpalettával” menj ki a rétre (vagy az erdő szélére stb.). Vedd le a védőfóliát, s a ragacsos felületre ragassz apró szirom-, levél- vagy kéregdarabkákat, fűszálakat, homokszemeket; bármit, amit találsz a természetben. De előbb találd ki, hogy mit is fog bemutatni a „festményed”. A színek sokféleségét? A fehér vagy a zöld szín sokféleségét? Lesz valami felismerhető alak a képen, vagy „non-figuratív” képet alkotsz?

 

Az alkotásodat fényképezd le, s küldd be! A legszebb mű alkotóját megjutalmazzuk!

 


2) „Virág-szivárvány”

 

A virágok színe nagyon sokféle, változatos. Kérdés azonban, hogy minden évszakban ki tudjuk-e rakni virágokból a teljes szivárványt. Próbáljuk meg!

·Írd be az alábbi „szivárvány-skálába” a hiányzó színeket, majd celluxszal ragaszd mindegyik szín-név alá a környéken talált, megfelelő színű virágok egy szirmát vagy annak egy kis darabját.

·Írd mindegyik alá (függőlegesen) az adott növény nevét is – ha tudod. (Ha nem tudod, adj neki fantázianevet!)

vörös....               sárgászöld....                      ibolya


·Találtál-e olyan színű virágot, amelyik nem illeszthető a „szivárvány-skálába”? Ha igen, ragaszd ide, s írd le pontosan a színét!

 

szín                             szirom                                növény neve

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek