bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Kövecses Csilla
Komplex környezetismereti foglalkozás

A csoport körben ül.

I. 1. Hol járhatunk? Mit hallasz? (Reggel az erdőben- ww.youtube.com/watch?v=6LoL_U1os88

2. Nekem az erdőről… jut az szembeSzabad asszociáció kötött mondatkezdéssel.

3. Az erdő fái vagytok… szoborjáték. Milyennek képzeled magadat (Milyen fa vagy, idős-e vagy fiatal, egészséges esetleg beteg, van-e vendég a lombkoronádban)? –belső hang.

4. Mit ad nekünk az erdő? (csend, búvóhely, tiszta levegő, otthon, meleg, védelem, eleség, gyógyszer, pihenés, szennyezett levegő, zaj, szemét ,…) Szókártyák válogatása, felragasztása a táblán elhelyezett fa rajzára. Indokolják is a választásukat!

5. Páralakítás levélmemory játékkal - http://www.mrprintables.com/printable-memory-game-autumn-leaves.html

Szólások a fáról. Szólások és a magyarázatok egyeztetése páros munkában.) 1. melléklet

 

II. 1. Csoportalakítás az iskola udvarán található fák neveivel, amelyek megegyeznek Fecske Csaba verscímeivel  Szitakötő 26.  szám 11. old.  és Szitakötő 23. szám 25. old.

http://szitakoto.com/folyoiratcikk.php?cikk=685

 

2. A fákról készített fotók alapján a csoport a nevével megegyező fát megkeresi az udvaron.

Jól figyeljétek meg a fát! Milyen a törzse, kérge, levele, virágzata? Van-e valami érdekessége? Lakik-e más élőlény is a fán?) !

3. A fához tartozó kéregminta, levél és vers kiválasztása után a csoportok bemutatják egymásnak a „fájukat”, felolvassák a verset társaiknak. Beszélgetés a versekről (Miért írhatta ezt a költő? Igaz-e a vers az adott fára?) . A verseket és a fa nevét akár a fára is erősíthetjük, hogy mások is olvashassák.

4. A megismert fák felismerésének, megnevezésének tudatosítása feladatkártyákkal (2. melléklet), mozgásos feladatokkal (pl. páros lábon szökdelés a platánfától a tölgyfáig, törpejárás a tölgyfától a juharfáig, stb.) A kihelyezett verseket minden alkalommal olvassák el akár hangosan, akár magukban. A legjobban tetszőt meg is tanulhatják, gyűjthetnek vagy maguk is írhatnak hasonlókat.

5.Mandalák színezése (3. melléklet)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek