bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Kovácsné Somi Zsuzsanna
Óravázlat

 

Osztály: 8.osztály
Vizuális kultúra és művészettörténet óra
Eszközök: Egry József képei albumokból, rajzeszközök: vízfesték, tempera, pasztellkréta
Előzetes feladat: Badacsony nevezetességeinek összegyűjtése (internet, albumok)

Megnézzük Egry József : Hálóvető című festményét ( név és cím nélkül) és az eddig tanult szempontok szerint beszélgetünk a képről.
1. Mit látunk a képen, ki a szereplő, mi történik a képen- előtér, középtér, háttér.
2. Hogyan helyezkednek el a képen a személyek, a tárgyak.
3. A főszereplőt, hogyan emeli ki a festő: méret, színek, perspektivikus irányvonalak. Van e kompozíciós szerkezet?(átlós)
4. Milyen a kép ábrázolási módja: sík vagy tér? ( tér)
5. A kép színei, a színek elrendezése, a színek hangulat. Van e színritmus?
6. Mi a kép műfaja? (tájkép)
7. Hol játszódhat a jelenet?
Tanári közlés: A Balatonon
Beszélgetés a Balatonról. Emlékek. Egy Balatonról szóló vers felolvasása. Térképen a Balaton megkeresése. Milyen a Balaton élővilága?Miért nevezzük a magyar tengernek? A Balaton színei – ki milyennek látta már. Színei: kék, zöld, sárga, fekete stb. Ezekhez milyen jelzőket tudunk hozzátenni.
Feladat: Keverjük ki ezeket a színeket: mély kék, sárgászöld, haragos zöld, kékeszöld stb.
A kikevert színek közül a többi próbálkozásnak (színnek) is adjunk nevet.
Próbáljuk kikeverni festmény vizének színeit.
A tanulók mondjanak véleményt a képről. Tetszik, nem tetszik, indoklás. Milyen benyomásaik alakultak ki a kép megnézése kapcsán. Adjanak címet a képnek.
Ezután megnézzük ki is készítette el ezt a festményt. Az első bekezdést olvassa el mindenki. Kiről szól majd bemutatás? ( Egry Józsefről)
Tanári közlés: A bemutatott kép az ő festménye ,címe:Hálóvető. Szerintetek mennyire fejezi ki a kép címe a képen látottakat?
Hogyan nevezik Egry Józsefet a festményei után? (A Balaton és a fény festője.) Ő a modern magyar festészet egyik legjelentősebb alakja.
Kövessük végig az életútját a szöveg alapján! ( lap aljáig) Szerintetek életének melyik pontján következett be a legnagyobb fordulat? ( Badacsony)
Keressük meg a térképen Badacsonyt. Jártatok e már Badacsonyban? Miről híres Badacsony? Kik éltek még itt? ( gyűjtő munka-internet ) ( Kisfaludy Sándor,Szegedy Róza Irodalmi Emlékháza, Udvardy Erzsébet képtára Egry József Emlékmúzeum, borvidék) Az itt található emlékházban láthatóak Egry József munkásságának leghíresebb grafikái és festményei.
Tanár: Képek bemutatása.
A legtöbb képen a központi téma a Balaton- megállapítják a tanulók.
A Balaton festőjeként tájképein a természet és az ember kapcsolata, valamint a végtelen tér élménye jelennek meg. A balatoni táj színei és fényei szinte látomásszerűen tűnnek fel.
Tanár: Keressük ki a szövegben milyen technikával dolgozott a festő? ( olajfesték, pasztellkréta) Ezek együttes keveréke, adja a formák elmosódott vonalait, teszik a képeket látomásszerűvé.
Feladat: Próbáljuk ki ! ( 6. osztályban már tanultak az olajfestékről, a technikájáról)Ha van lehetőség akkor olajfestékkel ( drága, lassan szárad, kevés az idő rá), de ha nincs rá mód akkor a vízfestéket és a pasztellkrétát keverve készítsünk tájképet, melynek témája : a nyári Balaton.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek