bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Tenyeres játék

„Nagymama tenyere télen is meleg volt, mint a cipó”

 

Tenyér-vizsgálat

1) Befőző celofánt (műanyag-fólia nem , csak az igazi celofán!) vágjunk kb. 5x5cm-es darabokra.

2) A gyerekek tegyenek egy ilyen lapot felfelé fordított tenyerükre, s figyeljék.

3) Ha látnak valami változást, akkor fordítsák meg (hogy a lapocska eddig fölfelé néző oldala lefelé nézzen), s figyeljék továbbra is.

4) Ezután szabadon próbálkozzanak. Tegyék a celofánlapot pl. a kezük hátára, vagy az alkarjukra stb.

 

A vizsgálat megbeszélése

1) A gyerekek fogalmazzanak meg föltételezéseket (hipotéziseket) arra vonatkozóan, hogy szerintük mi lehet a tapasztalt jelenség oka, magyarázata.

Lényegében két hipotézis várható. Leginkább az, hogy a tenyér melegétől pöndörödik a celofán; s másodsorban esetleg az, hogy a párolgásától.

 

2) Bármilyen hipotézist fogalmaznak meg, fogadjuk el jogos föltételezésnek, de tervezzenek meg egy módot, ahogyan ellenőrizni lehetne, hogy jó-e a föltételezésük.

Ha pl. a meleg jön be, akkor ellenőrző-vizsgálat lehet, hogy rátesszük a radiátorra, vagy kitesszük a napra stb.

Ha a párologtatás jön be, akkor „víz-zárónak” pl. egy nagyon vékony műanyagfólia-darabot teszünk a tenyerünkre, s arra helyezzük a celofánt.

 

3) Ha eljutottunk a helyes magyarázathoz (ez a párolgás), akkor beszélgessünk arról, hogy miért pöndörödik a celofán, ha az egyik oldala nedvességet kap.

A szakmailag helyes válasz az, hogy a celofán cellulóz-molekulái megkötik a nedvességet, s attól megduzzadnak. Ha pedig egy lemez egyik oldala duzzad (azaz kiterjed), a másik meg nem, akkor elkerülhetetlenül meggörbül.

 

4) Végül beszélgessünk a tapasztalataikról azt illetően, hogy otthon, befőzéskor, az üvegre vizesen ráfeszített celofánnal mi történik később.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek