bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Inczédyné Számedli Anikó
Rajz és vizuális kultúra - 4. o.

Eszközök: Szitakötő 14. és 27. szám színes fénymásolatok a mellékletekről,              

                   A/3-as csomagolópapír, vonalzó, grafit ceruza, olló

Téma: Hogyan varázsolhatunk nyarat az őszben?

A táblán Kernstok Károly és Márffy Ödön reprodukciói, a Szitakötő mellékletei.

-       A két kép két különféle tájat ábrázol.

-       Milyen évszakot ábrázol a két kép?

-       Hogyan segíti a két festő hangulatában is megjeleníteni a nyarat és az őszt?

-       Hasonló módón dolgoztak. Vajon miért lehet ez? A gyerekek párokban ülnek. A pár egyik tagja olvassa el 14. sz. Márffy Ödönről szóló cikket, a pár másik tagja a 27. sz. Kernstok Károlyról szóló cikket. Hol jártak, mikor éltek, kik voltak rájuk nagy hatással, találkoztak-e egymással életükben?

-       A két művész egy időben élt és alkotott. Új elképzeléseik voltak a valóság ábrázolásáról. Fontosnak tartották, hogy a képeiken a hangulatuk is megjelenjen.

-       Most mi fogunk az ő segítségükkel ebben az átmeneti időben nyár és tél között egy új képet alkotni.  Pontos mérésekkel 1 cm-es csíkokra vágjuk a képeket és felváltva egyet a Kernstok, egyet a Márffy reprodukcióból használva, létrehozzuk azt a megfoghatatlan pillanatot , amikor a nyár az őszbe vált ill. fordítva. Az 1 cm-es csíkokat szorosan egymás mellé ragasztjuk a csomagoló papírra, majd harmonikát hajtunk belőle a ragasztási élek mentén. Így születik meg a kép a képben.

-       Ezzel egy kicsit megváltoztattuk és új tartalommal is elláttuk a már meglévő alkotásokat.

-       Az utolsó teendőnk, hogy kiállítást rendezzünk az új képekből. Nem csak ezt a két mellékletett lehet felhasználni, hanem szinte mindegyiket. Csak arra kell ügyelnünk, hogy mind a két kép álló, vagy mind a kettő fekvő kép legyen, illetve, hogy színviláguk különbözzön egymástól.  Miután elkészült a kiállítandó kép a képben, minden páros bemutatja saját munkáját. Elmesélik, ki festette, és mikor a képet, mit ábrázol a kép. Egy kis előadást tartanak a régi és az új képekről is. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek