bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Szebeni Boglárka
Feladatlap

A Szitakötő folyóiratban megjelent Rosszkereső című írás első bekezdésének tanítói/ tanári bemutatása.

Ennek kapcsán beszélgetés kezdeményezése arról, hogy ki szeretné kipróbálni a rosszalkodást. Ügyelve arra, hogy ne hangozzanak el „rosszalkodási módok”.

Ezután minden tanuló kap egy-egy üres papírlapot. A feladatra szánható időtől és a tanulók életkorától függően írják le vagy rajzolják le a lapra, ők mit rosszalkodnának. Egy lapra csak egy-egy dolog kerüljön. A rajzok, írások név nélkül készüljenek.

Az elkészült munkákat szedjük össze, majd olvassuk fel, mutassuk meg és tegyük fel a táblára.

Ezután kérjük meg a gyerekeket, hogy nézzék meg az összes lehetőséget. Van-e közte olyan, amit ők nem választanának? Miért? Találtak-e olyat, ami viszont tetszik nekik, bár nem ők írták? Van-e vicces dolog felírva? Mi benne a humoros?

Csoportokban vagy akár együtt is megpróbálhatjuk sorba rendezni az ötleteket a legkisebb csínytől haladva a már kifejezett rosszaságig. (Engedjük, sőt bátorítsuk, hogy eltérő vélemények esetén a gyerekek érveljenek döntésük mellett és egyezzenek meg társaikkal.) Megpróbálhatjuk megtalálni a határt, mi az, amit megengedhetőnek tartanak és mi az, amit már nem. (Esetleg egy nagyobb lapra fel is ragaszthatják sorrendben vagy kétfelé választva.)

Ha több csoportban dolgoztak, akkor az egyes csoportokban kialakult sorrend is összevethető.

A tanulók életkorától, fejlettségétől függően tovább is léphetünk. Elolvashatjuk a cikket, beszélgethetünk róla, írhatunk hozzá folytatást. Gondolkodhatunk azon, mi is az a rosszaság. Kisebb gyerekekkel inkább Németh Bálint Az én rosszaságom című versét olvasnám el, beszélném meg, készíttetnék hozzá illusztrációt.

Megjegyzések:

1.    A feladat leírása kicsit általános, de így többféle korosztály esetén is alkalmazható.

2.    Kis gyerekek esetében 20 percnél tovább egy alkalommal nem foglalkoznék a témával, inkább szükség esetén többször venném elő.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek