bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Bíró Szilvia
Jövőműhely módszer

SZÜRKE HÉTKÖZNAPOK

â

SZÍNES JÖVŐ

 

A szürke hétköznapok c. szinte kínálta magát, hogy a 6. a osztály kipróbálja a jövőműhely aktivizáló módszert, amely a közösségfejlesztés folyamatának igazán látványos állomása.

A módszer kiindulópontja, hogy felébresszük a formálódó közösség cselekvési kedvét.

Mivel még igen csak a módszer megismerésének elején vagyunk, nem tudok 100%-os sikerről beszámolni, de ígérem, az őszi beszámolóban néhány gondolat erejéig visszatérek .

Mi is az a jövőműhely?

Az osztály tagjai először önállóan, kiscsoportokban dolgoznak. Ebben már nagy tapasztalatunk van, a kooperatív elemeket is bele-belecsempésszük a tevékenységbe.

 

Kritikai szakasz

A tagok önállóan a közösséget érintő problémákat gyűjtenek. Ezek- Szakács Enikő írásának megfelelően- az iskolai élethez kapcsolódnak. Itt természetesen értelmeztük az „egy helyben toporzékoló” intézmény lehetséges jelentéseit; a szóbeli feleletek nehézségeiről is szót ejtettünk; jellemeztük a pedagógusok megnyilvánulásait (…)

Ezután következik a problémák nyilvánossá tétele, a saját gondolatok megosztása a többiekkel→ közös beszélgetésNem minden probléma azonos fajsúlyú: a gyerekek pontozással dönthették el, számukra mi jelenti a gondot az iskolában. 10 pontot kellett a problémák között szétosztani olyan arányban, ahogyan ők azt érezték. Ezzel már márciusban is próbálkoztunk, de akkor még nagyon nehézkes volt a feladat megértése. Azóta finomodott az érzékenységünk, és néhány tanuló egész ügyesen „gazdálkodott” a pontjaival.

Az újabb közös beszélgetés után kiderült, hogy közösségi szinten „atüdőmetkikiabálomnekedkisfiam” tanárok jelentik az egyelőre megoldhatatlannak látszó problémát.

 

Fantázia szakasz

Eddig jutottunk a módszer gyakorlásával, de röviden vázolom a további részleteket is a vállalkozó kedvű kollégák számára.

Ebben a szakaszban kiscsoportokat alakítunk, amelynek tagjai fantáziaprojektet hoznak létre. Feladatuk: pénz, eszköz, technika, szakértelem a rendelkezésükre áll, hogy elképzeljék, milyen lesz az a közösség, amelyre már nem lesznek jellemzők a kritikai szakasz problémái. Fontos, hogy ne korlátozzuk a tanuló fantáziáját. A nyilvános beszélgetés után a sok kis projektből egy közös elképzelés születik-konszenzus alapján.

 

Realitás szakasz

Új összetételű kiscsoportokat hozunk létre, akik a fantáziaprojektből kiemelik a megvalósítható elemeket, és „összeraknak” egy valóságprojektet.

Most már csak a cselekvési terv van hátra: a problémához feladatot, ahhoz felelőst ill. határidőt rendelünk.

 

Természetesen a jövőműhely után az adott intézmény nem változik meg máról holnapra.

Miért érdemes mégis néhány osztályfőnöki órát rászánni?

  • a munka folyamán mind jobban megismerjük osztályunk csoportdinamikáját
  • megismerjük a tanulók igényeit, szükségleteit
  • a közösséget érdeklő témák kerülnek a fókuszba
  • lehetőséget biztosítunk az egyén kibontakozásához
  • rámutathatunk a közös cselekvés fontosságára
  • teret adunk a képzeletnek, a gondolatok szabad áramlásának→felszabadultság
  • felszínre hozzuk a csoport rejtett erőtartalékait

 

Kedves Kollégák!

Higgyétek el, azok a csodálatos színekaz álomfehér, a bársonybarna, a skarabeuszöld – jelen vannak a szürke iskolában is, csak tudni kell meglátni őket!

 

Ehhez kívánok sok sikert és kitartást!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek