bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Pásti Csaba
Ökológia szakkör

Nyissátok ki a 28-29. oldalon a Szitakötő folyóiratot! Olvassátok el a Szemünk fénye c. szöveget!

1.     Milyen állatok szerepeltek a szövegben? (kutya, macska, disznó, nyúl, szarvas, bika) – ezek kétszínlátóak

2.     különleges szemű állatok: óriás tintahal, pápaszemes maki, sáskarák

 

2.a.Keressük meg Interneten ezeknek a különleges szemű állatoknak a képét! (Projektoros kivetítés)

 

Kezdjük a pápaszemes makival!

http://www.nyest.hu/media/papaszemes-maki.png?large

 

Vajon miért ilyen nagyok a szemei?  (Mert éjszakai életmódú állat, így éjjel a pupillái több fényt képesek összegyűjteni.)

 

Ismétlés: Hogyan viselkedik a pupillánk több, illetve kevesebb fény hatására? Kevesebb fény: kitágul, több fény: összehúzódik. (Kipróbáljuk.)

 

2.b. Keressük meg az óriás tintahal képét!

http://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20080430-focilabda-meretuek-a-gigantikus-tintahal-a-mesonychoteuthis-hamiltoni-szemei.html

 

 

Mekkora a látószerve? (28 cm átmérőjű) Mi lehet az oka, hogy ekkorára nőtt a szeme? Internetes keresés csapatmunkában. (Válasz: többféle álláspont, egyes vélemények szerint a támadásban, más nézetek szerint a védekezésben lehet szerepe.

http://index.hu/tudomany/2012/03/21/hatalmas_szemmel_a_hangradar_ellen/

http://pv-tv.tv/hungarian/ahova-meg-a-horgaszbot-sem-er-el-orias-tintahal/

 

Megvitatjuk, hogy melyik nézet a valószínűbb. Esetleg mindkettő?)

 

2.c. Hogy néz ki a sáskarák?

Megnézünk egy honlapot, ahol nemcsak képet, hanem videót is láthatunk erről a furcsa élőlényről.

http://termeszettar.hu/anyagok/squilla/squilla.html

3.     Különleges szemű állatokkal foglalkoztunk a mai alkalommal. De vajon minden állatnak fontos a fény és a látás? (Nem: a földikutya egyáltalán nem lát, mint ahogy a barlangi vakgőte semsok más, föld alatt, teljes sötétségben létező élőlényhez hasonlóan.)

Földikutya:

http://www.ize.hu/comments.php?post_id=7311

4.     Korábban a szakköri foglalkozások egyik fontos témája volt a környezeti tényezők hatása. Az élettelen környezeti tényezők egyike a fény, aminek mennyisége bizony meghatározó lehet az élőlények számára. Egyes állatok szeme is módosult, alkalmazkodott a környezet feltételihez.  A teve szemét például dupla szempillasor védi, igaz, nem annyira a fénytől, mint inkább a homokvihartól. Van azonban hazánkban egy ősi háziállat, amelynek szeme ugyancsak feltűnően alkalmazkodott a környezet feltételeihez. Ez a szürkemarha, amelynek szemhéja fekete színű. (A bikák szeme körül pedig fekete gyűrű, „szemüveg” is látható.)

A szürkemarhák a pusztán legelve gyakran találkoznak a vakszikkel. Ez a hófehér képződmény, amelyen semmilyen növény nem nő meg, tükörként veri vissza a Hortobágyon amúgy is igen erős napsugárzást. Amikor a szürkemarhák helyett amerikai marhákat hoztak a pusztára, a kísérlet teljes kudarccal végződött. A szikesekhez nem szokott jószágok a vakszik verőfényét nem voltak képesek elviselni, szinte megkergültek a Hortobágyon, még egyben tartásuk is nehéznek bizonyult. Szemhéjuk ugyanis fehér és még ha lecsukták a szemüket, akkor is bántotta őket az erős fény. (Akár a síelőket vagy a hegymázókat.)

A szürkemarhák fekete szemhéja viszont kiküszöböli mindezt, ezek az állatok jól alkalmazkodtak a szikes puszták extrém feltételeihez.

Játék: Melyik állat szeme?

 

http://szitakoto.com/segedanyag.php?id=2938

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek