bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Pásti Csaba
Napközis foglalkozás - 2. o.

Olvassátok el némán a 14. oldalon található mesét! A sárga négyzetben található szöveget még ne olvasd!

Kik a történet szereplői? (róka, patak)

Honnan tudjuk, hogy a másik szereplő a patak? Keresd meg azt a részt a szövegben, ahol először rájöhetsz erre! (…parton, vidáman-csobogón)

Milyen víz a patak? Álló- vagy folyóvíz? (folyóvíz)

Milyen színeket találtál a mesében? (piros, fehér, kék, fekete, vörös)

Mi a különbség a piros és a vörös között? (a vörös sötétebb árnyalatú piros; de más nyelvekben pl. az angolban nem tesznek különbséget a két szín között: RED=piros, vörös)

 

Miért nem ismert a róka a barátjára? (Mert megváltozott a patak színe.)

Mitől? (A csőből „trutymó” folyt a vízbe.) Mi lehetett a „trutymó”? (Szennyvíz, amit az emberek engedtek a patak vizébe.)

Hol találta meg a csövet a rókalány? („ott feljebb a pataknál”)

Felrajzolom a patak (felülnézeti) képét a tábláraBerajzolom a folyás irányát. Kérdés: Miért a „ patak folyásával ellentétes irányban indult el” a róka, amikor keresni kezdte a szennyezés helyét? (Megvárom, míg mindenki rájön és megérti, hogy a szennyeződés csak a patak folyásának irányába terjed, így „felfelé” kellett menni, hogy megtaláljuk a csövet.)

Ismeri-e valaki a farkas és a bárány meséjét, ami szintén egy folyó partján játszódik?

A farkas és a bárány 
A farkas megpillantott egy bárányt, amely a folyó partján ivott, és elhatározta: szépen megokolja azt, hogy felfalja. Ezért feljebb állva szemére hányta, hogy felzavarja a vizet, és nem hagyja őt inni. Erre a bárány azt felelte, hogy épp csak a szája szélével iszik, s egyébként sem zavarhatja a vizet, mikor ő áll lentebb, a farkas pedig feljebb. A farkas elesett ettől az ürügytől, és most így beszélt: „De tavaly szidtad az apámat!” A bárány erre azt felelte, hogy akkor ő még nem is élt; a farkas viszont így szólt: „Ne faljalak fel, csak azért, mert bővében vagy a mentségeknek?” 
A mese bizonyítja, hogy azokkal szemben, akik el vannak szánva az igazságtalanságra, nem érvényesül az igazságos védekezés sem.”

 

Vajon mi lett az Ékes Őkékessége című mese vége? Olvassuk el a sárga négyzetben található szöveget is!

Szerintetek miért fontos, hogy „kék”, azaz tiszta maradjon a víz? (Mert a szennyezett víz megbetegíti és elpusztítja az élővilágot.)

Feladat: A kapott rajzlapot fektetett helyzetbe fordítsd! Középen egy függőleges vonallal válaszd ketté a lapot. A rajz bal oldalára rajzold le a patakot és környezetét szennyezett állapotában, a jobb oldalára pedig a megtisztult, kék vizet! Használj minél több színt, és töltsd ki a jól a rendelkezésedre álló teret!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek