bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Hevesi Mária
Komplex foglalkozás

1.     Soroljuk fel az érzékelés formáit és az érzékszerveinket!

2.     Olvassuk el a Színkör című verset!

3.     Párokban dolgozva gyűjtsetek a versből olyan szavakat, amelyek az 5 féle érzékelési forma valamelyikéhez kapcsolhatók (pl. színek, hangok, stb.). Írjátok be a mellékelt feladatlap megfelelő sorába a gyűjtött szavakat!

4.     A gyűjtőmunka eredményét együtt megbeszéljük.

5.     Hova soroltátok a „zöld íz”-t, a „sárga hang”-ot és a „rőt illat”-ot?

6.     A különféle érzékszervek által megtapasztalt érzetek összekapcsolását, keveredését – mint amilyenek az iménti kifejezések - szinesztéziának nevezzük. A költők gyakran élnek ezzel a lehetőséggel, hogy még érzékletesebben, tömörebben fejezzenek ki egy-egy érzést, hangulatot.

7.     4 és 6 csoportokat alakítva rajzoljunk a vers alapján „szín-köröket”.
Kétféle színkört alkothatunk a versből:
a.) A vers első 4 sorából kiindulva a négy fős csoport(ok) az évszakokat ábrázolják. A csoport(ok) minden tagja kap egy-egy negyed körcikket, színes papírból kivágva. Erre készíti el az évszak illusztrációját.
b.) A vers középső szakaszának sorait a 6 fős csoport(ok) tagjai ábrázolják, hasonlóan az első szakaszhoz. A csoport(ok) minden tagja kap egy verssort, és egy színes papírból kivágott körcikket. Ceruzával, filctollal vagy zselés tollal rajzol.

Ha elkészültek a rajzok, összeállítjuk a szín-köröket, fekete háttérre felragasztjuk, kiállítjuk, megnézzük, értékeljük egymás munkáját

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek