bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Takács-Mittág Anikó
Módszertan

A rénszarvasok országában

 

A/ 7. osztály

 

Ezt a cikket a 7. osztályos biológia órába tudtam a legjobban beilleszteni.

Amíg az osztály egyik felével a tananyag elsajátításán fáradoztunk, a másik fele - gyorsaságuk révén - párokban olvasta el a cikket. Mindezt úgy tették, hogy gondosan figyeltek, mert lapot kaptak, amire a pároknak egy-egy, számukra megfogó pillanatot kellett lerajzolni a számik életéből.

A rajzok elkészítése után, mialatt a többiek a tananyag feladatait oldották meg, bemutathatták az elkészült műveket, és persze közben beszámoltak arról, mit is láthatnak a többiek. A beszámolók alatt röviden összefoglalták a cikk lényegét, majd a többiek kérdéseket tehettek fel, s így teljes képet kaphattak a számikról. Az egész osztály élvezte ezt a fajta témafeldolgozást.

 

B/ 5. osztály

Ezt a témát másik csoporttal is feldolgoztam, érdeklődésre tekintettel.

Az olvasmányt közösen olvastuk el. Itt is párokat alkottak a gyerekek, de a feladat itt több lehetőségre volt nyitott. Nekik lehetett a feldolgozás módját kitalálni. Rendkívül ötletes megoldások születtek:

-         természetesen a rajzkedvelő páros életjelenetet készített, bemutatóval összekötve

-         keresztrejtvény is készült, melynek megoldása NORVÉGIA lett

-         a legszellemesebbnek mégis számomra a dominó készítése bizonyult, amit alig vártak a többiek, hogy kipróbálhassák.

Mivel minden csoport feldolgozta a cikket (ha más-más módszerrel is), így a beszámolók, ill. a játék egyaránt pozitív visszacsatolás, megerősítés volt mindenkinek.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek