bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Jákób - term.tud. jegyzet

 

Ikrek 

  • Egy- és kétpetéjű ikrek.

Egypetéjű ikrek: egy petesejtet egy hímivarsejt termékenyít meg, a zigóta a fejlődés korai szakaszában szétválik, két embrió alakul ki. A két magzat genetikai anyaga teljesen megegyező, mindig azonos neműek, szemük színe és vércsoportjuk is azonos. Külön belső magzatburkuk van, de a külső magzatburok és a méhlepényközös, így a vérük keveredhet.

Kétpetéjű ikrek: több petesejt érik és termékenyül meg egyidejűleg, mindegyik más-más hímivarsejttől. Az embriók egymás mellett, de mint különálló terhességek fejlődnek. Ugyanakkor ágyazódnak be, de különböző területen, külön magzatburokkal és méhlepénnyel rendelkeznek. Egyszerre született testvéreknek tekinthetők, ennek megfelelően hasonlítanak is egymásra, de nem feltétlenül azonos pl. a vércsoportjuk sem.

  • Sziámi ikrek és „belső ikrek”

A születési rendellenesség Csang és Eng fiú ikerpár révén vált ismertté, akik 1811-ben születtek Sziámban (ma: Thaiföld). Mellüktől a köldökükig voltak összenőve, 63 évig éltek és egy testvérpártól 22 gyermekük született. Megélhetésüket vásári és cirkuszi fellépéseikkel biztosították. A sziámi ikrek egypetéjű ikerpár, amely nem teljesen vált szét. A rendellenes fejlődés a terhesség korai időszakában megy végbe.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek