bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A démonsereg - term.tud. kísérlet

 

A mennydörgés a villám hangja. Legalább két kérdés merül föl: egyáltalán miért van hangja a villámlásnak, és mennyivel halljuk később a hangot, mint látjuk a fényt.

 

A hang rezgés. A robbanásnak azért van hangja, mert hirtelen és nagy mértékben kitágul a robbanás helyén a levegő (és a többi gáz), s ez a hirtelen tágulás nagyot lök a környező levegőn. Ez a lökés terjed tova hullámként a levegőben. A villámlásnak nagyon magas a hőmérséklete (kb. 50 000 oC), ez tehát irdatlan nagy hőtágulást – és így nagy léglökést – eredményez. Ezért van a villámlásnak ugyanolyan hangja, mint egy robbanásnak.

 

És mennyivel később halljuk, mint látjuk? A fény terjedési sebessége kb. 300 millió méter másodpercenként. A hangé (levegőben) kb. 300 méter másodpercenként. A fényt tehát gyakorlatilag „azonnal” látjuk, ahhoz azonban, hogy a robbanás hangja is hozzánk érkezzen, mérhető időre van szükség. A számokból láthatjuk, hogy a hang nagyjából 3 mp alatt tesz meg egy kilométert. Így tehát csak a fény és hang között eltelt másodperceket kell mérnünk, s már azt hárommal megszorozva megkapjuk km-ben a villámlás tőlünk való távolságát.

 

Ha az óránkat figyelve memorizáljuk, hogy mennyi egy másodperc, akkor magunkban számolva is meg tudjuk becsülni a villámlás távolságát.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek