bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Az élet vize - term. tud. kísérlet

 

A víz sok érdekes sajátsága mellett figyelmet érdemel a nagy felületi feszültség. Ennek – röviden kifejtve – az az alapja, hogy a vízmolekulák erősen vonzzák egymást. De míg a közeg belsejében lévő molekulák esetében a szomszéd molekulák vonzása kiegyenlíti és kioltja egymást (hiszen minden oldalról egyformán vonzzák a „kiszemelt” részecskét), addig a felszínen lévő molekulákat felülről nem vonzza semmi, csak oldalról és alulról, ezért ennek a hatásnak az eredőjeként minden felszíni molekula „szeretne” beljebb menni. A víz felszínén ezért van egy felületi hártya.

 

Vizsgáljuk meg a víz felületi feszültségét! Tegyünk egy pohárba vizet, s helyezzünk a víz felszínére egy gemkapcsot. Ebben segít egy kis segédeszköz. Egy másik gemkapcsot hajlítsunk szét derékszög alakra. Ha ennek az egyik szárát úgy fogjuk meg, hogy a másik szára éppen vízszintesen álljon, akkor arra ráfektetve az „ép” gemkapcsot, ezzel az eszközzel óvatosan rá tudjuk helyezni a vízfelszínre, s kihúzni alóla a szerszámot. (Ha nem sikerül elsőre, ismételjük meg, de előtte mindkét gemkapcsot töröljük teljesen szárazra.)

 

Különös, hogy a gemkapocs  úszik a víz tetején, holott vasból van, a vas pedig majdnem nyolcszor nehezebb a víznél! Most egy kis edényben mosogatószert vízzel – óvatosan kevergetve – hígítsunk kb. kétszeresére, s ebből cseppentsünk a pohár vízbe az „úszó” gemkapocstól kissé távolabb. Figyeljük meg, mi történik a gemkapoccsal!

 

Ha a gemkapcsot a vízre helyezés előtt megmágnesezzük (mágnesen ugyanabban az irányban néhányszor végighúzzuk), a vízfelületen „úszó” gemkapocs iránytűként fog viselkedni. Ellenőrizzétek!

 

Nézzétek meg, hogy a molnárpoloska (röviden: molnára) hogyan korcsolyázik a víz tetején!

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fel%C3%BCleti_fesz%C3%BClts%C3%A9g

 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek