bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Pásti Csaba
Technikaóra

1.     Elolvassuk láncolvasásban a szöveget. Olvasás közben kivetítem a http://szitakoto.com/ContentPictures/segedanyag_kepek/Az%20okostelefon%20es%20a%20gorillak.pdf oldalon található segédanyagot. Az itt látható képekkel szemléltetem az olvasottakat.

2.     A szöveg végén található mondat: Minden mindennel összefüggiskolánk ökológia szakkörének jelmondata is. Ebből a cikkből is kiderül, hogy egymással távoli dolgok is lehetnek egymással szoros kapcsolatban.

3.     Mi a koltán? – (Egy ásvány, amiből a tantál nevű fémet lehet nagy mennyiségben kinyerni.)

4.     Milyen másik fémről van szó a szövegben és azt mire használják? – (Ón, forrasztásokhoz.)

5.     Korábbi technika óráinkon már beszélgettünk a civilizáció káros hatásairól. A cikkben egy fontos problémáról olvashatunk.  Mi a probléma? (Az emberiségnek szüksége van koltánra (tantálra), illetve ónra. De ezek bányászata hatalmas károkat okoz azokon a helyeken, ahol nagy mennyiségben lelhetők felEgyes emberek kényelme, jóléte, „luxusa” sok más ember szenvedését okozza.) Mi a megoldás? Közös vita, megbeszélés. (Nem lehet megtiltani az okostelefonok és más fejlett eszközök terjedését, gyártását. De a hozzá való nyersanyagok ellenőrzött bányászatára kell törekedni. A fogyasztói társadalom rossz szokásain is van mit javítani=nem kell mindent azonnal megvenni, amit reklámoznak=tudatos vásárlás!) Az elavult elektronikai hulladékok szervezett begyűjtése, újrahasznosítása is egy megoldás lehet, hiszen a benne található fémeket (pl: tantál, ón) egy másik, új készülékben majd lehet hasznosítani= nem kell feltétlenül újat bányászni!

6.     Felhívom a figyelmet, hogy iskolánkban az idei tanévben a használt elemek mellett már mobiltelefon gyűjtés is indult, így az elromlott elektronikai hulladékoktól biztonságosan megszabadulhattok már az iskolában is, sőt még nyerhettek is vele. A program felhívása:

http://www.pontvelem.hu/?pg=gyujtes-mobiltelefon

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek