bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Pásti Csaba
Óravázlat

1.     Nyissátok ki a Szitakötő folyóiratot a 10. oldalon! A cikk elolvasása után próbáljátok eldönteni, hogy a szöveg ismeretterjesztő vagy szépirodalmi –e?

2.     A gyerekek egy része szerint ismeretterjesztő a szöveg. Megbeszéljük, hogy a sok adat, évszám, név ellenére is ez a szöveg szépirodalmi jellegű, hiszen a célja nem az, hogy ismeretekkel „lásson el” bennünket. Arról is beszélgetünk, hogy gyakran nehéz egy szöveget egyik vagy másik kategóriába egyértelműen besorolni. (Pl: Schmidt Egon állatokról szóló művei)

3.     A táblára felrajzoltam a http://szitakoto.com/segedanyag.php?id=2559 8. feladatában található táblázatot. Közösen kitöltjük a hiányzó adatokat.

4.     Egy kis fejszámolás: Hány éve van úton a palack, amióta Tom elindította? (110 éve) Hány évet töltött a palack a tengeren, amikor a nagypapa megtalálta? (45 év)

5.     Ha te találnád meg a palackot, lenne-e ötleted, hogy milyen cselekedetet írj a benne található cédulára? (Egyesek az osztályban vállalnának plusz feladatot, mások otthon segítenének. Egy tanuló azt vállalná, hogy jobban tanulna. Megvitatjuk, hogy ez nem feltétlenül másokkal szembeni „jótett”, még ha sokan örülnének is neki.)

6.     Már a cikk felolvasása után volt aki kételkedett a szöveg „hitelességében”. (Mindenki el tudta olvasni a palackban rejlő üzenetet, pedig különböző nemzetiségű emberek találták meg.) Tisztázzuk, hogy nem az lényeg, hogy megtörtént-e valójában a cikkben leírt eseménysorozat, hanem az, hogy ha megtörtént volna, akkor milyen érzéseket, gondolatokat ébreszt bennünk. 

7.     Képzeljétek el, hogy palackposta valóban létezik és sok-sok évig használták a tengeren utazók üzeneteik továbbítására. Sőt, még napjainkban is kerülnek elő régen vízbe dobott palackposták, egy ilyen esetről hoztam nektek néhány újságcikket, amit felolvasok. (A három, internetről letöltött hír különböző mélységű, részletességű. A gyerekek feladata eldönteni, hogy melyik cikkből tudhatjuk meg a legtöbbet.)

A három cikk:

a.   http://index.hu/kulfold/2012/08/31/szazeves_palackpostat_talaltak_skociaban/

b.   http://www.mult-kor.hu/20120910_megtalaltak_a_vilag_legregebbi_palackpostauzenetet

c.   http://www.bulvar.zug.hu/hirek/4308/Szaz-eves-palackposta-bukkant-elo-Skociaban

Az összehasonlítás során kiderül, hogy ugyanarról az esetről mennyire különböző híradások jelenhetnek meg. Még a palackposta korában is eltérések vannak (100, 98 és 97 év), de megállapítjuk, hogy az a híradás a leghitelesebb, ami a legtöbb adatot, nevet tartalmazza. (jelen esetben a 2. cikk.) Ezek alapján az internet segítségével utána tudunk nézni, hogy tényleg megtörtént-e a dolog, és tényleg úgy történt-e, ahogy a cikkben írják.

8.     Az újságcikk alapján nevezzetek meg olyan honlapokat, ahol utána tudunk járni a legrégebbi palackposta hitelességének! (Pl: az aberdeeni Marine Scotland Science intézet vagy a Guinness Rekordok honlapján)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek