bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A nyár kapujában - term.tud. jegyzet

 

Szent Iván havának 30 napja van. A nálunk használatos naptárban nem egyforma hosszúak a hónapok. Mi ennek az oka?

 

Naptár-rendszerünket a rómaiaktól örököltük. Az elmúlt kétezer évben persze sok minden változott benne, de az alapjai most is azok, amiket annak idején a római császárok meghatároztak a csillagászaik segítségével. A római naptár hónapjai eredetileg a Hold járásához igazodtak, ezért a hosszuk 28 vagy 29 nap volt. Így azonban nem jött ki pontosan az év hossza (vagyis a Föld Nap körüli keringésének időtartama, ami valamivel több mint 365 nap), ezért szakítottak a Holdhoz igazodással, s megnyújtották a hónapokat. Így születtek a váltakozóan 30 és 31 napos hónapok, meg a 29 napos február. Aztán amikor Augustus cézár (Julius cézár nevelt fia) úgy határozott, hogy ne csak az apja hónapja legyen 31 napos, hanem az ő hónapja is, akkor február végképp lerövidült, s lett 28 napos. (Kivéve a szökőéveket.)

 

Szent Iván hava június. Ez 30 napos. Ennek 24. napján van Szent Iván napja. Népszokások fűződnek hozzá, mert ilyentájt a leghosszabb a nappal, s a legrövidebb az éjszaka. A leghosszabb nappal csillagászati dátuma jún. 21. körül van. Ugyanazért nem biztos, hogy éppen jún. 21-ére esik az ún. nyári napforduló, amiért négyévente be kell iktatnunk egy szökőnapot.

 

Vannak kultúrák, amelyek nem a mi naptárunkat használják, hanem saját rendszerük van. Pl. a zsidó és a mohamedán naptárban nem 30 és 31 napos hónapok váltakoznak, hanem 29 és 30 napos hónapok. A zsidó és muszlim naptár hónapjai ugyanis igazodnak a holdciklushoz. Minden hónap ugyanolyan Hold-állással kezdődik. 12 ilyen holdhónap együttes hossza azonban 10 nappal rövidebb a csillagászati évnél. A zsidó naptár ezen úgy segít, hogy meghatározott években beiktat egy 13. hónapot. Így a zsidó hónapok egy hónapnyit csúsznak előre-hátra az évszakok szerint, de nagyjából azonos évszakokra esnek.

 

A mohamedán naptár nem használ korrekciót. Az ő naptárjukban rövidebb az év, mint a csillagászati év (vagyis a Föld Nap körüli megfordulása). A muszlim évek picivel gyorsabban pörögnek, mint a keresztény naptár évei. Így aztán a hónapjaik sincsenek évszakhoz kötve, hiszen minden évben 10-10 nappal előrébb kezdődnek. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek