bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Papp Sarolta
Tudod-e?

-       A biológiai védelem a megelőzéssel kezdődik, azaz a vetésforgóval, a megfelelő növénytársulások kialakításával, a növények telepítésének tájolásával próbáljuk elejét venni a kártevők elszaporodásának.

 

-        A növényvédelembe növényeket is bevonhatunk:hagymaborsmentabazsalikomkörömvirág, kapor, fokhagyma, muskátli, izsóp, mentabüdöske, petúnia, rozmaring, borsfű, árvacsalán, len, tormastb.

 

-       A kártevő rovarok irtásában nagy segítséget nyújtanak az énekes madarak, például a cinegék és a harkályok.

 

-       Sok rovart pusztítanak a kertekben élő emlősök közül a sünök, a denevérek és a vakondokok is, s ugyanezen okból nagyon hasznosak a békák, a gyíkok és a siklók is.

 

-       A rovarpusztító rovarok közül mindenki jól ismeri a katicabogarakat, amelyek egy nyáron több ezer levéltetűt falnak fel, azonban van még néhány igencsak fontos ragadozó rovar, mint például a fátyolka, a fülbemászó, az aranyos bábrabló és a fürkészdarázs.

 

-       Feromon csapda:olyan „illatozó” feromonokat tartalmaznak (fajspecifikusan), amelyek a hím példányokat tévesztik meg akár több

száz méter távolságból is. Főként a kártevő lepkefajok ellen alkalmazzák őket.

-        Színcsapdák: arra megfigyelésre épülnek, amely szerint bizonyos színek

rendkívül vonzóak bizonyos rovarok számára. A sárga szín a levéltetvek, liszteskék, gyászszúnyogok, levélaknázó legyek, fénybogarak, barkók és cseresznyelégy számára, a kék a nyugati virágtripsznek, a fehér pedig a gyümölcsdarazsaknak a legvonzóbb.

A kereskedelemben kapható biocsapdák sokféle kivitelben készülnek, de házilag is készíthetünk ilyeneket: egy műanyag flakon oldalát kivágjuk, a szájára sárga/kék/ színű szalagot vagy kupakot ragasztunk, vizet öntünk az aljára, és egy kis virágillatú öblítőt töltünk bele.

-       Méz és ragasztócsíka földibolhák ellen: A földibolhák különösen kedvelik a káposztaféléket. Ellenük a ragacsos lapok alkalmazása mellett jól használható a mézzel bekent aljú műanyag doboz is.

-       Növényi főzeteka levéltetvek ellen: A levéltetvek táplálkozásuk során szívogatják a növény leveleit, s ennek következtében azok színe, alakja eltér a normálistól. Azért is veszélyesek, mert a szívogatás során a vírusokat átviszik egyik növényről a másikra, így sokszor a termés is értéktelenné, fogyaszthatatlanná válik.

A csalánlé nemcsak a levéltetvek ellen hatásos, de a növényeket is erősíti, így érdemes hetente egyszer megpermetezni vele a növényeket. Akamilla kivonat a zöld levéltetvek elleni védekezés szere, míg a fokhagymalé fertőtlenítő, csírázást gátló hatású, ahogy afahamu is hatásos fertőtlenítő szer a levéltetvek elűzésére, de bevethető a pajzstetvek ellen is. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek