bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Péterné Réder Ildikó
Környezetismeret és rajz óravázlat

 

2. osztály

Nyissátok ki a Szitakötőt a 22. oldalon. Kép alapján szerintetek miről fogunk a mai órán olvasni, beszélgetni?

A foglalkozás tartalma: meseillusztráció, teakészítés

 

 Hallgassátok meg türelmesen a mesét amit hoztam Nektek.

Egyszer volt, hol nem volt, élt a messzi, ősi Kínában egy hatalmas császár, Shen Nung. Óriási birodalma felett erős kézzel, igazságosan uralkodott, nagy hírű bölcs hírében állt. Gyönyörűen megművelt kertjeiben naphosszat sétálgatott, filozofálgatott az élet nagy kérdéseiről országa legkiválóbb tudós gondolkodóival. Kedvelte a művészeteket, udvarába csak úgy özönlöttek távoli vidékek legügyesebb mesteremberei. dolguk is volt a császári udvarban, nem volt hiány élelemben, zenében, táncban. A bölcs uralkodó nagy hírű ínyenc hírében állt. Konyhájába birodalma legkiválóbb, legízletesebb alapanyagi kerültek, ahol a több ezer császári szakács, kukta, kisegítő éjjel-nappal főzte, sütötte, párolta a finomabbnál finomabb ételkölteményeket. A császár nem sajnálta a pénzkiadást a luxusra. Egy meleg nyári délutánon a császár és filozófus beszélgetőpartnerei éppen a hatalmas kert egyik háborítatlan sarkában pihentek le. A Nap lágy sugarai még lemenőben is meleget árasztottak, tikkadt hőség uralta a palota pavilonjait és folyosóit. A császár gyakorta menekült kíséretével a palota hűs kertjébe, ahol letelepedtek a fák hűs lombkoronája alá. Így tettek ezen a délutánon is. A szolgálók feltették egy vas kis kályhára a császár az ivóvizét forrni. Abban az időben az egészséges víz igen nagy kincs volt, még a fenséges császári palota se rendelkezett vele. A vizet fel kellett forralni a tűzön, hogy ivóvíz váljon belőle. Ahogy a Nap lassan a horizont felé kúszott, feltámadt a szél. A pajkos szellő játéka megrezegtette a fák lombját és megtáncoltatta a leveleket. A kis társaság mellett a szomszédos cserje könnyű levélkéjét a szél felkapta, megperdítette e levegőben, majd pontosan a császár forró vizébe ejtette. Nagy volt ám a riadalom, mit szól a császár a történtekhez. Néma csend ült a kertre, senki nem pisszent, várt. A bizonytalan csendben valami érdekes dolog történt; a kis levélke a vizet lassan aranyló barna színűre színezte a jelenlevők nagy ámulatára. A császár, mivel kíváncsi, kísérletező kedvű tudós volt, azonnal megkóstolta a barna nedűt. Ilyen finomat még soha életében nem fogyasztott! Azon nyomban megparancsolta szolgálóinak, szedjenek még erről a különleges cserjéről levelet, ő ugyanis soha mást az életében nem hajlandó inni, mint ezt az isteni italt, a cha-t. Így történt, hogy a cha a kínai császárok kedvenc itala lett.

No, így ismerte meg hát a nagy Kína a teát. Aki nem hiszi, járjon utána!

 

- Ki szereti a teát?

- Mikor szoktatok teát inni?

- Hogyan szoktátok elkészíteni?

-  Mi szükséges hozzá?

- Milyen teákat ismertek? (gyümölcs,fekete, zöld, fehér )

- Melyik a kedvenc teátok?

 

A mese megbeszélése: a történet újbóli felelevenítése.

 

Tea elkészítése közösen a gyerekekkel.

Egészséges a cukor? ( Nem) Miért nem? Helyette mit tegyünk a teába? ( Mézet) Kik gyűjtik össze a mézet? Hogy készül a méz?Melyik az egészségesebb a  citromlé vagy ha citromot facsarunk a teába? Miért? Mikor érdemes beletenni a citromot?

 

Rajzoljuk le amit a mesében hallottunk!

Tea megkóstolása.

A rajzok bemutatása, kiértékelése. A hozzászólók megdicsérése, illetve a legszebb rajzok elhelyezése a faliújságon.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek