bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Inczédyné Számedli Anikó
Óravázlat

 

1.    Rávezető mozgásos gyakorlatok

Felkérem a gyerekeket, álljanak párokba. A pár egyik tagja a hátára veszi a másik gyereket és így megy el A pontból B pontba. Majd cserével is megtörténik ugyan ez.

 

2.    Közös beszélgetés:

Mi történt most? Vitettük magunkat a társunkkalUtaztunk, potyáztunk. Mit jelent az a szó, hogy potyáznak? Vajon ilyen történhet az élőlények világában is? A kérdésünkre mindjárt megkapjuk a választ.

 

3.    Információ átadás:

Közösen elolvassuk a cikket.

Történet átbeszélése kérdések segítségével, szókincs bővítés.

Miről szól a történet? Hányféleképpen utaztak a növények a történetben? Ezek a növények valóban potyautasok? Mi a különbség a mi utazásunk és a növények utazása között? Mi tudtuk, hogy valakit cipelünk a hátunkon, míg a történetben a növények potyáznak.

 

4.    Ismerkedés a növényekkel:

Az elhangzott növények bemutatása képek formájában. Mindenki megismerheti ezeket a növényeket. (A gyerekek nagy többsége ismerte a növényeket, csak a nevüket nem tudták.) Volt olyan növény, amelyiknek három neve is volt. Ezeket most megtanulhatták pl. bogáncs, bojtorján, patika párlófű stb.

 

5.    Csoport munka:

Csoportosodjatok annyiasával ahányféleképpen utaztak a növények a történetünkben. (széllel, vízzel, állatokkal, emberekkel,)

Szókereső játék következik:Szitakötő /20. sz. Jenei Beáta – Szókereső segédanyagának használata. Minden csoport kapott egy példányt a szókeresőből.  Feladat: 8 növény nevét elrejtették a betűk közé. Keressétek meg! Keresési irányok megbeszélése.

 

6.    Egyéni munka:

Ha már találkoztál potyautassal, rajzold le. Az utazó növények c. történetből is lehet ötletet meríteni. (képek csatolása)

 

7.    Levezetés:

Egy kicsit most mi is utazunk, vonatozunk. Megy a Zsuzsivonat c. dal éneklése, mozgással egybekötve. (képek csatolása)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek